Macbeth intar Shakespearefabriken

I en gammal nedlagd fabrikslokal strax utanför Vadstena råder det full aktivitet. Där samsas skådespelare och produktionsteam med byggarbetare och elektriker, för att förbereda det sista inför lördagens premiär av William Shakespeares "Macbeth".

25 juni 2019 19:30

Den 29 juni är det premiär för sommarens Shakespeareuppsättning och invigning av den nya lokalen. Det är en gammal nedlagd foderfabrik, som rustats upp för att användas som teaterlokal.

– Det finns en slags brutalitet i lokalen, men också en viss skönhet, beskriver regissören Per-Johan Persson.

Den lite råa miljön tycker han passar pjäsens innehåll.

– Det är ju ingen gullig saga direkt.

Per-Johan förklarar att pjäsen handlar om paret Macbeth. Hur de bestämmer sig för att mörda sig till makten och om vilka konsekvenser det beslutet får för dem och för hela landet.

Kan man sin Shakespeare vet man att det var ett dåligt beslut.

– Men vad skulle de göra. Kungamakt ärvs ju och vill man bryta den arvslinjen så finns det bara ett sätt och det är helt enkelt att ta till kniven.

De senaste åren har sommarföreställningarna hållit till vid Gräsgården i centrala Vadstena. Med flytten ökar besökarnas behov av transportmedel, något som gruppens konstnärlige ledare Pontus Plaenge, inte tror kommer påverka besöksantalet negativt.

– Dels är det lätt att parkera här. Sen kommer vi ha tuff tuff-tåget "Rödingen" som går tur och retur Rådhustorget inför varje föreställning.

– Dessutom tar det max 15 minuter med cykel hit.

Biljettförsäljningen tyder på att publiken finns kvar.

– Vi har sålt bättre än på många år, säger Pontus Plaenge.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jennifer Mayer

Ämnen du kan följa