Så bra är årets julkalender

Frustration över livets orättvisor, julstämning och musikmagi. Tv-tablån de senaste veckorna har levererat starka känslor av olika slag. Precis som det ska vara.

4 december 1918 13:55

Riktigt bra tv berör. Oräkneliga är de gånger jag gråtit, förfasats eller förbannat hemma i tv-soffan. Skrattar gör jag tyvärr inte lika ofta, men ganska många program förmedlar ändå en god känsla och får mig att le och må bra. SVT:s julkalender brukar vara ett säkert kort, åtminstone för alla oss som har barnasinnet kvar. Årets upplaga, "Storm på Lugna gatan" är inget undantag. Som vanligt dräller det av kända ansikten i rollistan – Lena PH är som klippt och skuren som egotrippad överklassdam, Johan Rheborg är perfekt som den småläskige buttre grannen och Sofia Ledarp spelar sin flummiga new age-figur med bravur. Men som vanligt är det barnen som lyser i huvudrollerna, 7-åriga Maja Söderström som den orädda, supercoola och roliga lillasystern Vilja är klar favorit hittills.

Men julmys i all ära, det är ju de starkare känslorna som lämnar varaktiga spår. Och de senaste veckorna har bjudit på fler starka upplevelser i rutan. TV4:s "Så mycket bättre" har stått för två av dem. När Linnea Henriksson sjöng Christer Sjögrens "Den stora dagen" i en gotländsk kyrka gick det inte att värja sig. Hon lyckades ge den sentimentala dansbandsschlagern ett helt nytt djup och jag kan fortfarande inte höra den utan att börja gråta. Grät gjorde jag också nästan oavbrutet under lördagens avsnitt där Albin Lee Meldau var huvudperson. Han var helt okänd för mig tidigare, men nu har jag fått en ny musikalisk idol. Vilken fantastisk röst! Jag hoppas verkligen att denna sköra konstnärssjäl står pall i den hårda musikbranschen så att han kan fortsätta att ge oss oförglömliga musikupplevelser.

Dokumentärserien "36 dagar på gatan" (tisdagar, men alla avsnitt finns redan på SVT play) drabbade mig som ett knytnävsslag i magen. Den prisade pressfotografen Christoffer Hjalmarsson levde som hemlös i Stockholm under en dryg månad förra vintern och hans berättelse om det hårda livet på gatan och framför allt människorna han möter där är lika viktig som bottenlöst sorglig. Missa den inte!

Ser fram emot

"Det slutna sällskapet". En film om Svenska Akademien, männen och övergreppen. Förhoppningsvis mer nervkittlande än den värsta thriller. SVT ikväll, onsdag, kl 20.

Vilda djur

"I rovdjurens spår". Med Anders Lundin som ciceron får vi i fyra avsnitt möta varg, björn och järv. Med respekt och öppet sinne möter han både de människor som kämpar för rovdjurens rätt och de som drabbas av dem. SVT, torsdagar kl 20.

Streamingtips

"This is us". Fantastisk serie om en annorlunda amerikansk familj. Berättelsen varvas med tillbakablickar och långsamt lär vi känna familjemedlemmarna och deras historia. Spännande, gripande och rolig. Amazon Prime.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostgotamedia.se
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Charlotte Irhede