Glad serie-sommar!

Tv-sommaren ser riktigt lovande ut. Här är några av mina favoriter från både streamingtjänster och tablåer.

19 juni 2019 16:00

Sommar och semester betyder förhoppningsvis skön avkoppling och kanske lata dagar i solen. Men det är också en perfekt tid att frossa i bra tv-serier. Här är några bra tips:

Babylon Berlin

Den här prisbelönta tyska serien utspelar sig under Weimarrepublikens sista år och tar avstamp 1929 i Berlin dit den unge poliskommissarien och krigsveteranen Gereon Raht förflyttas. Många plågas av arbetslöshet och fattigdom, men här finns också överflöd och dekadens. Tom Tykwers filmatisering bygger på Volker Kutschers kriminalroman med samma namn och är enligt uppgift är den dyraste europeiska serien hittills. Och det märks. Jag har sett de första fyra avsnitten och estetiken, musiken och de fantastiskt realistiska 20-talsmiljöerna tar verkligen andan ur en. En klart sevärd, spännande historia i en omvälvande tid. Premiär i SVT 20/6 kl 21.

Hemmaplan

Äntligen dags för säsong två av den norska dramaserien i fotbollsmiljö. En riktig pärla där tittarna får följa Helena som blir den första kvinnliga tränaren för ett herrlag. Hennes kamp mot fördomar och för att bli tagen på allvar blandas med trovärdiga berättelser om människorna i samhället. Och det fiktiva fotbollslaget Vargs matcher är oväntat nervkittlande. Premiär i SVT 22/6 kl 21 (Hela säsong 1 finns på play).

Gåsmamman

I slutet av året kommer fjärde säsongen av den här nagelbitarthrillern med en övertygande Alexandra Rapaport i huvudrollen. I väntan på den visar Tv4 under sommaren alla de tidigare säsongerna. Premiär Tv4 19/6 kl 21.

Dark

Försvunna barn, en mystisk grotta intill ett kärnkraftverk... Tyska "Dark" är en gåtfull och mörk historia som utspelar sig i flera olika tidsplan. Lika komplicerad som beroendeframkallande. Nu är det dags för andra säsongen om händelserna i den lilla staden Winden 2019, 1986 och 1953. Premiär på Netflix 21/6.

Gösta

Hyllade regissören Lukas Moodysson är tillbaka. Nu med en tv-serie som också är HBO:s första nordiska originalserie. "Gösta" handlar om en ung nyutexaminerad psykolog som får jobb på BUP i en liten småländsk stad och beskrivs som en berättelse om den komiska ångesten. Jag hoppas på någonting i stil med Moodyssons mästerverk "Fucking Åmål" och "Tillsammans". Premiär på HBO Nordic 1/7.

Stranger Things

Min favoritserie alla kategorier. Som jag har längtat efter att återse Dustin (jag hoppas verkligen att han fortfarande läspar), Eleven, Mike och de andra charmiga barnen. Sällan har vänskap skildrats så vackert. De nördiga karaktärerna går rakt in i hjärtat. 80-talsnostalgin, musiken och kampen mellan ont och gott blir tillsammans ett underbart serieäventyr. Tredje säsongen har premiär på Netflix 4/7.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostmedia.se
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Charlotte Irhede