Julvärden: Bland det största man kan göra

Årets julvärd i SVT kommer att värna om traditionerna på julaftonskvällen.

Någon förhandsinspelning var det aldrig tal om.

Det kommer absolut att vara live, säger Marianne Mörck.

12 november 2019 06:30

Nu har det gått 60 år sedan tv-profilen Bengt Feldreich inledde julvärdstraditionen i SVT och sedan Arne Weises pensionering har en ny värd valts varje år. Jubiléet firas med den folkkära skådespelaren Marianne Mörck i rutan, som själv blev förvånad när hon fick frågan.

Det var så stort så jag inte ens visste vad jag skulle svara. Det här är ju bland det största man kan göra, att få förtroendet att dela julen med svenska folket, säger Mörck.

70-åriga Marianne Mörck har en lång karriär bakom sig, och har på senare tid kanske uppmärksammats mest för sin roll som Birgitta i SVT-succén "Bonusfamiljen". Hon har även två långfilmsinspelningar på gång framöver.

"Lite nya inslag"

Men Mörck är inte helt ny i julvärdssammanhang – när Kattis Ahlström förra året hade den traditionstyngda rollen gästade Mörck programmet. Vilka fler som kommer att dyka upp i år vill hon inte gå in på.

Inte Kattis Ahlström. Det blir några andra, säger Marianne Mörck,

När Lotta Lundgren och Erik Haag delade på julvärdskapet 2017 var programmet förinspelat, vilket resulterade i en tittarstorm. Marianne Mörck kommer enligt traditionen att vara på plats i studion hela julafton.

Det kommer absolut att vara live. Jag kommer att sitta där till midnattstimmen, säger hon.

Kvällen kommer till stora delar att handla om att upprätthålla gamla traditioner.

Det kommer vara lite nya inslag, men vi måste värna om vår tradition så att barnen som är små nu vet vad vi har pysslat med när vi växte upp, säger Marianne Mörck.

"Är så rädd"

Under året har både Arne Weise och Bengt Feldreich gått bort, med ungefär en månads mellanrum. Den sistnämnda var inte bara julvärd i tolv år, han gjorde även berättarrösten till "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul". Men hur de två giganterna kommer att uppmärksammas i årets sändning vill Mörck inte gå in på i nuläget.

Det kommer jag inte att tala om. Det får man se när man tittar, säger hon.

Traditionen att tända ett ljus i direktsändning initierades av Arne Weise. Än har Marianne Mörck inte hunnit öva på den delen, men hon har ett knep.

Jag är så rädd att stickan ska gå av och vara torr, kanske kan man sticka in dem i vatten så att de blir lite sega innan. Man vill inte tända ljuset och "klack", hamnar stickan någon annanstans. Då måste man vara förberedd, säger hon.
Fakta: Marianne Mörck

Marianne Mörck föddes 1949.

Hon är utbildad vid scenskolan i Göteborg mellan 1973–1974. 1977–2003 var hon anställd vid Malmö stadsteater, där hon gjorde ledande roller i bland annat "Carmen", "Cabaret", "My fair lady" och "The sound of music". 1995 gjorde hon rollen som Fina-Kajsa vid urpremiären av "Kristina från Duvemåla".

Hon är även verksam inom film och som revyartist och regissör. På senare tid har hon uppmärksammats för sin roll som Birgitta i SVT-succén "Bonusfamiljen".

Hon medverkar även i två filminspelningar, Felix Herngrens "Dag för dag" och Amanda Adolfssons "Nelly Rapp – monsteragent".


Fakta: Julvärdar i SVT

1959–1971: Bengt Feldreich

1972–2002 Arne Weise (utom 1979, 1988, 1989 och 1990)

2003: Lotta Bromé

2004: Ernst Kirchsteiger

2005: Blossom Tainton

2006: Ingvar Oldsberg

2007: Anne Lundberg

2008: Lasse Kronér

2009: Lisbeth Åkerman

2010: André Pops

2011: Kalle Moraeus

2012: Sarah Dawn Finer

2013: Petra Mede

2014: Henrik Dorsin

2015: Gina Dirawi

2016: Sanna Nielsen

2017: Lotta Lundgren och Erik Haag

2018: Kattis Ahlström

2019: Marianne Mörck

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Sundström/TT, Filip Joelsson/TT