"Half-life: Alyx" kommer i mars

Det kommande VR-spelet "Half-life: Alyx" ska vara en fullängdstitel, enligt utvecklaren Valve. Att spelet överhuvudtaget kom till var något av en slump.

22 november 2019 04:14
Det här är inte en avknoppnings- eller sidoberättelse, eller något liknande. Det är ett fullskaligt berättelseläge, återkommande speltestsresultat indikerar att det är ungefär samma längd som "Half-life 2", säger programmeraren Robin Walker till IGN.

Det innebär antagligen mer än tio timmars spelande i en tidsperiod som berättelsemässigt utspelar sig mellan "Half-life" och dess uppföljare. Äventyret ses genom ögonen på Alyx, som tillsammans med sin vetenskapsman till pappa leder en motståndsrörelse i City 17 mot det mäktiga Combineriket.

Till skillnad från de ursprungliga spelen så rör det sig om en VR-titel, som ska fungera med alla pc-kompatibla system, alltså inte bara utvecklaren Valves egna VR-system Valve Index. Spelaren ser Alyx händer framför sig, som kan ta tag i föremål eller hålla i vapen, enligt spelets första trailer.

Att det blev ett nytt "Half-life"-spel, mer än tio år sedan vi senast såg till spelserien, var en slump, enligt Walker.

Som många spelutvecklare så använder vi våra tidigare spel för att experimentera med nya designidéer. I det här fallet började vi utforska VR genom att använda vårt material och kod från "Portal" och "Half-life", säger han till IGN.

Det visade sig att "Half-life" fungerade bra i VR när de första testerna gjordes.

Vi trodde att vi hade någonting som speltestarna skulle vara färdiga med på en kvart, men i stället så tillbringade de 45 minuter att utforska det och ville inte sluta, säger Walker.

"Half-life: Alyx" släpps i mars nästa år.

Fakta: "Half-life"

"Half-life" är en klassisk förstapersonsskjutarserie vars första spel släpptes 1998, och kretsar kring ett misslyckat försök vid en forskningsanläggning som öppnar en portal till en utomjordisk värld.

Uppföljaren "Half-life 2" släpptes 2004 och fick två avsnittsliknande uppföljare 2006 och 2007.

Serien har uppskattats av många spelare och vunnit flera priser, och det populära esportspelet "Counter-strike" ("CS") var från början en variant (mod) av "Half-life".

Sedan 2007 har det varit tyst om serien, och skaparen Valve har koncentrerat sig mer på bland annat sin spelplattform Steam.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustav Sjöholm/TT