El Refai: Bryr mig inte om mig själv nu

Var tionde person i Sverige äter antidepressiv medicin – Nour El Refai är en av dem. Hur kommer det sig att det är så många?

I en ny tv-serie ger sig komikern på jakt efter svaret.

22 november 2019 11:00

För några år sedan gjorde Nour El Refai föreställningen "En komisk depression" som bland annat handlade om hur hon mår. Nu är hon aktuell med SVT-programmet "Landet lyckopiller", som tar ett grepp om hur mycket svenskarna använder antidepressiv medicin.

Men trots att Nour El Refai själv många gånger har öppnat sig om att hon ibland är deprimerad, har hon svårt att prata om det i vardagen.

Jag har gjort föreställningar där jag har berättat om saker som kan vara känsliga, men det betyder inte att jag kan prata med en kompis eller med en okänd person om det, säger Nour El Refai.

"Kan bli obekvämt"

I "Landet lyckopiller" berättar hon att hon lider av social fobi, vilken kan tyckas vara motsägelsefullt då mycket av hennes jobb går ut på att vara på scenen.

Där har jag kontroll över hur jag berättar det, jag vet precis hur mycket jag väljer att berätta och inte. Men om du ställer följdfrågor har jag inte kontroll och det kan bli obekvämt, säger Nour El Refai.

Var tionde svensk äter antidepressiv medicin men de regionala skillnaderna varierar. Värmlänningarna konsumerar mest, där 12 procent av länsborna tar medicin mot depression.

Det är många som tror att man är en på tusen, och sedan är man en på tio. Sedan finns det en bild av att det är en viss typ av människor som drabbas, att "jag är inte en sådan som blir deprimerad och sjuk", säger Nour El Refai.

Blir inte tokig

Hon har själv stött på fördomar kring sin medicinering.

Till exempel att man skulle bli jättetokig om man inte äter sin medicin, att man blir den där knasiga fågeln i "Kalle Ankas jul". Men det tar väldigt lång tid att justera rätt medicin och det är väldigt små skillnader.

Den 32-åriga komikern och skådespelaren har fullt upp just nu. Förutom tv-programmet är hon i februari aktuell med enmansföreställningen "Störst av allt", baserad på Malin Persson Giolitos roman med samma namn. Under intervjun håller hon även sin tre veckor gamla son i famnen.

Jag bryr mig inte om mig själv alls nu, och det är väl skönt i en period. Det är bara viktigt att han sover, äter och bajsar, det är det enda som betyder någonting. Det är klart att det är tråkigt att inte sova, men det kommer väl tillbaka i livet någon gång.

"Landet lyckopiller" har premiär den 27 november.

Fakta: Nour El Refai

Nour El Refai föddes i Libanon 1987.

Hon har en son tillsammans med särbon Henrik Schyffert.

Hon har medverkat i en rad humorprogram, som "Hus i helvete", "Raj raj", Melodifestivalen, och "Raw comedy".

I filmväg har hon bland annat medverkat i "Kronjuvelerna", "När mörkret faller", "Frostbiten", och "Vem är du?". Hon har dessutom skrivit manus till novellfilmen "Sköterskan".

Under 2016 och 2017 turnerade hon med föreställningen "En komisk depression".

Nu är Nour El Refai aktuell med tv-programmet "Landet lyckopiller", som har premiär den 27 november, och föreställningen "Störst av allt" på Rival i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Sundström/TT