Det har bara gått en vecka sedan Joakim Sällquist fick beskedet att han nominerats till en Guldbagge i kategorin årets bästa manliga skådespelare. Han spelar karaktären Roland i filmen "Goliat".

– Jag var inte i Sverige när beskedet kom. Jag satt på ett flyg över Indien när jag kunde komma ut på nätet för att kolla. Jag visste ju att jag hade chansen. Jag hade hoppats. Jag skrek till när jag såg att jag verkligen blivit nominerad. Otroligt roligt, säger han.

När vi träffas har han hunnit smälta beskedet. Han är tillbaka i vardagen igen. Med jobbet som boendestödjare och tider att passa. Men samtidigt säger han att det har varit en omtumlande tid. Från att han fick rollen i filmen till att hyllningarna kom och sen till slut nomineringen.

Artikelbild

| Joakim Sällquist tänker hålla ett personligt tal om han vinner en Guldbagge.

– Det blev lite jobbigt ett tag. Det var som en flodvåg av intryck. Det blev ett väldigt stort fokus på mig. Från mig själv. Därför är det skönt att ha mitt jobb där jag koncentrerar mig på att hjälpa andra att få ordning få tillvaron. Jobbet som boendestödjare är väldigt givande. Jag har levt många år utanför samhället. Nu kan jag ge något tillbaka, säger Joakim Sällquist.

Du säger "fokus på dig själv". Hur menar du då?

– Ja. Det är svårt att se på sig själv ibland. När jag såg filmen första gången kunde jag inte egentligen berätta så mycket om handlingen. Jag hade bara kollat in mig själv och hur jag var. Det tog ett tag innan jag kunde se på filmen med andra ögon, säger han.

"Goliat" handlar om några småkriminella människors kamp för överlevnad på en liten bruksort. Filmen spelades in i Norrköpingstrakten med amatörer i de flesta rollerna, i regi av Peter Grönlund som gjorde "Tjuvheder" i samma stil.

Artikelbild

| Från premiären av "Goliat. Här är Joakim Sällquist i sällskap med sin pappa Lars.

Att Joakim Sällquist fick rollen i filmen ”Goliat” beskriver han som en slump. Han hade egentligen inte tänkt testa för rollen. Men gjorde ändå det. Och fick den. Han tror att hans livserfarenhet kanske gjorde att han kunde sätta sig in i rollen. Han har en bakgrund med missbruk. Ett stökigt liv helt enkelt.

– För fyra och ett halvt år sedan var jag i botten. Jag hade flytt hela mitt liv och hade hamnat i en psykos. Det var där och då vändningen kom. Jag stod inför ett vägval. Det kan jag se så här efteråt. Jag visste att jag måste vända på mitt liv och jag har gjort det. Jag tror att jag har haft nytta av de erfarenheterna i min roll som Roland. Jag har mött karaktärer i riktiga livet som liknar honom, säger han.

Artikelbild

| Regissören Peter Grönlund och Cornelia Andersson under inspelningen av "Goliat".

Joakim Sällquist tror att kritiker och publik har gillat filmen för att den känns äkta. För att den känns som hämtad ur livet. Han hyllar regissören och manusförfattaren Peter Grönlund.

– Han lyfte verkligen oss. När du är amatör och aldrig har utsatts för så hård granskning av dina insatser är det lätt att du blir nedslagen av kritiken. Man är väldigt känslig. Men han varken trycker ned eller höjer upp. Du känner dig trygg och kan vara så bra som det går, säger han.

Artikelbild

| Joakim Sällquist har alltid gillat att jobba med skapande. "Jag har hållt på med musik mycket förut", säger han.

Har du fått något erbjudande att spela in någon mer film?

– Det finns projekt på gång. Mer än så vill jag inte säga, säger han.

Guldbaggegalan äger rum på Cirkus i Stockholm den 28 januari och direktsänds av SVT. Joakim Sällquist har uppmanats att skriva ett tal innan. Han hoppas såklart att han vinner. Men säger ändå att allt är som en dröm oavsett. Med sig på galan ska han ha en speciell gäst.

– Pappa var med mig på galapremiären. Nu tar jag med mig mamma. Två viktiga personer för mig, säger han.