Ni kanske kan historien vid det här laget. 11 maj 1981 avled Bob Marley. För att hedra honom drog Kalle Baah ut grejorna på gräsmattan hemma på Sågvägen och gav en spontan hyllningskonsert. Sedan dess är minneskonserten en självklar tradition varje år i maj och har blivit Skärblacka egen nationaldag.

Just Kalle Baah är för övrigt ett stående inslag under minneskonserten. De har spelat varje gång sedan de drog igång traditionen 1981. I år är de dessutom extra aktuella i samband med sitt 40-års jubileum.

Årets upplaga av Bob Marleys minneskonsert innehåller den sedvanliga blandningen av nya lokala förmågor och artister av svensk och internationell toppklass. Från England kommer Misty in roots, ett av de många kraftfulla reggaeband som växte fram i 70-talets London, de var också en stor del i Rock Against Racism-rörelsens framväxt. Deras enda Sverigespelning görs i Skärblacka.

Årets upplaga får också besök av en av de mest efterfrågade svenska reggaeartisterna just nu. General Knas har med 20 års envist turnerande, både som soloartist och tillsammans med Svenska Akademien, lagt grunden för sin popularitet och förra året släppte han sin senaste och hyllade soloplatta "Reggaestrerad".

Andra som spelar under dagen är bland annat albumaktuella Max Gallo, Daniella Torres och Jamsession.

Varje år får också nya unga reaggemusiker från Mosstorpsskolan visa upp sig under namnet Schoolvibes. Årets Schoolvibes består av ett band med medlemmar från alla klasser på skolans högstadium. Minneskonserten pågår mellan 12.30 och 20.00 på lördag.