Anna Takanen slutar som teaterchef

Anna Takanen lämnar posten som teater- och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, uppger Dagens Nyheter. I ett brev till de anställda skriver hon att hon vill ägna sig åt konstnärligt arbete och att hon också fått ett sådant uppdrag av teatern.

13 augusti 2019 12:24

Anna Takanen meddelade sitt beslut till styrelsen under sommaren. Det berättar ordförande Kerstin Brunnberg för DN.

Hon vill inte stå till förfogande för en ny förordnandeperiod, säger Brunnberg till tidningen.

Takanen, tidigare chef för Göteborgs stadsteater, tillträdde tjänsten på Kulturhuset Stadsteatern 2014. I höst ska hon regissera John Ajvide Lindqvists nyskrivna drama "De obehöriga" som får premiär den 4 oktober. Efter det lämnar hon formellt sitt uppdrag som teater- och scenkonstchef. I stället ska hon ägna sig åt sin "konstnärliga praktik" skriver hon i ett brev till teaterns medarbetare.

”Allt har sin tid. Och sin ände. Och den här sommaren har jag reflekterat över vad jag själv vill", skriver Takanen i brevet som DN tagit del av.

Även som teaterchef har hon varit verksam konstnär, nu senast genom att spela huvudrollen i pjäsen "Bang" om journalisten Barbro Alving. Hösten 2021 är det tänkt att Anna Takanen ska återkomma i sin tjänst som skådespelare. Redan nu i höst kommer också hennes första roman, "Sörjen som blev", baserad på hennes familjehistoria.

"På senare tid, särskilt under arbetet med min bok, har jag reflekterat mer och mer över vad jag själv vill. Och min lust efter skrivandet har väckts och växt. Nu, när repertoaren för 2020 är lagd och den starka kraften i Maria Sid finns, har det blivit rätt tillfälle och möjligt att genomföra detta på ett för verksamheten tryggt sätt. Jag är väldigt glad att Kulturhuset Stadsteatern ger mig det utrymmet", skriver Anna Takanen i ett pressmeddelande.

Någon nyrekrytering har ännu inte inletts. Den biträdande teater- och scenkonstchefen Maria Sid tar nu över chefskapet tills vidare.

TT söker Anna Takanen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT