Det röda huset, byggt 1908, ”fem steg från Göta kanal” är öppet för hotellgäster elva månader om året men nu har turistsäsongen börjat på allvar. Den australiska familjen hittade Göta Hotell på nätet och har tillbringat några nätter i denna in i minsta detalj bevarade östgötska idyll.

Lotta Karlsson tog över hotellet för ett år sedan och har inte sparat på mödan att återskapa känslan från svunna tider.

– Kanalbolaget, som äger huset, har ju underhållit och renoverat de senaste åren men när jag tog över började jag leta möbler och inredningsdetaljer som ska ge den rätta känslan. Jag tror att folk skulle bli besvikna om de steg in här och möttes av skinnmöbler från 1990-talet…

Artikelbild

| Deb och Pete Edwards från Australien checkar ut från Göta Hotell och är nöjda med de tips som Lotta Karlsson gav om sevärdheter i trakten.

Återskapandet har lyckats, och till häpnadsväckande låga priser har Lotta hittat vackra soffgrupper, tavlor, lampor och småsaker på loppisar, återvinningsbutiker, nätsajter. Samt på Ikea och Tradera. Och dessutom har hon hittat undanställda saker i huset som nu pryder sina platser i hotellrummen, matsalen och andra gemensamhetsutrymmen.

– Jag började direkt med att försöka återföra huset till 20-, 30-tal. Som på den tiden när gästerna hämtades med häst och vagn och hade egna linneservetter. Kaffet ska serveras i kopp, inte mugg, säger Lotta och häller upp i en Blå Blom-kopp från Gustavsberg, som tillverkades från 1874 till för 13 år sedan. En mormorskänsla.

– Jag reste runt och samlade in servisen från många olika håll och nu har vi så det räcker.

Det var i november 2017 som Lotta fick ett samtal från Kanalbolaget med en fråga om hon ville ta över Göta Hotell. Hon hade – och har fortfarande – fullt upp med sitt företag Svecia Travel, hade just lämnat skötseln av Stocklycke vandrarhem på Omberg och tänkte ta det lite lugnt en period.

Artikelbild

| Lotta Karlsson har noggrant inrett Göta Hotell enligt gamla traditioner och återfört stämningen till svunna tider.

– Men när jag fick den frågan sa jag ’yes!’

Lotta har varit inriktad mot turistbranschen i hela sitt vuxna liv.

Artikelbild

| Göta Hotell har ingen tv och inte alla rum har eget badrum men den gamla fina pensionatskänslan lever.

– Jag läste språk på gymnasiet, var au pair i Köpenhamn och drömde om att bli journalist, jag gillade att skriva. Men efter tiden i Köpenhamn fick min mamma syn på en annons för turistlinjen på Vadstena folkhögskola och jag kom in på en av de få platser som fanns kvar precis före terminsstarten. Där upptäckte jag att det här var min grej.

Sedan rullade det på. Hon gick en guideutbildning på turistbyrån i Motala och blev kvar, som föreståndare för turistbyrån och sedermera turistchef i Motala kommun, en position hon hade i åtta år.

Nu driver hon sitt eget företag Svecia Travel, inhyst i före detta tullkammaren, tillika MVT:s redaktionshus i hamnen i Motala. Företaget förser besökare med upplevelsepaket i många former; cykel, kryssning, vandring, nostalgi och historia i och omkring Motala och utmed kanalen, från Mem till Sjötorp.

Svecia Travels arbetar med det mesta inom turism och besöksnäring, vilket även betyder boende inför Vätternrundan.

– Många bollar i luften är det, och det passar mig perfekt, det är det som är charmen med jobbet.

Lämpligt nog är Lotta Karlsson också historieintresserad och kan berätta om Baltzar von Platen och allt som hör till, och dessutom om Göta Hotells historia.

– Vi hade öppet hus här två helger och det blev invasion! Många Borensbergsbor har aldrig varit inne i huset, man bor ju inte på hotell på sin hemort och det blir inte av att man besöker något som ligger så nära en.

Men många Borensbergsbor har minnen från de legendariska krögare och hotellchefer förr förknippades med hotellet.

– Jag fick höra många roliga historier och vi fick till och med kakrecept som hade använts här för länge sedan.

Förutom januari är hotellet öppet för boende året runt, medan restaurangen är i gång mellan påsk och en bit in på hösten.

Höst och vår är det lugnare men Lotta vill utvidga säsongen och har redan börjat.

– Eftersom jag älskar allt brittiskt har vi afternoon tea på helgerna vår och höst, komplett med clotted cream, många tesorter och även bubbel. Det förlänger säsongen och är jättepopulärt. Det ska bli mer sådant framöver.

Pete och Deb Edwards med dotter från Sydney, Australien checkar ut och är mycket nöjda. De har efter tips av Lotta Karlsson besökt Motormuseet i Motala, hyrt cyklar och tittat på Varamon.

Och de har bott i ett hus som är äldre och säkert vackrare än de flesta byggnaderna i sitt hemland.