Alldeles intill skolan ligger biblioteket, i en faluröd byggnad. Hit kom Kirsti Honkanen för tre år sedan och har nu hand om verksamheten tillsammans med en timanställd.

Kirstis namn skvallrar ju om en finländsk bakgrund. Hon växte upp i Rovaniemi, norra Finland, numera världsberömt för sin jultomteverksamhet.

– Men jag trodde aldrig på tomten, säger Kirsti med ett skratt.

Artikelbild

| Kirsti Honkanen.

– Varken på figuren eller på den industri som har växt upp i Rovaniemi. Men jag hade fel.

I Kirstis hem fanns mycket böcker, föräldrarna var lärare.

– Många tror att en kvinna från Rovaniemi bara syr, stickar och åker skidor. Men jag läste hellre böcker. Och jag tyckte det var roligt att läsa svenska i skolan.

Sverige kändes lite exotiskt och spännande och det ledde till att Kirsti som 20-åring via Uleåborg i finländska Österbotten flyttade till Lund. Hon läste naturvetenskapliga ämnen, arbetade också på en läkemedelsindustri och tänkte sig att satsa på att jobba inom forskning eller på forskningsbibliotek.

Det blev bibliotekshögskolan i Borås, arkivarieutbildning och flytt norröver, till Stockholm och Uppsala. I Stockholm träffade hon Göran, som har rötter i Motalabygden och de båda flyttade ännu längre norrut och bildade familj i Boden, där två döttrar föddes. Kirsti arbetade som bibliotekarie och arkivarie på Luleå Tekniska Universitet.

– Men för fem år sedan flyttade vi till Askersund, jag jobbade i Örebro först och Göran i Motala.

Askersund är fortfarande hemorten och 2016 anställdes Kirsti Honkanen som filialansvarig i Tjällmo.

Biblioteket är som sagt litet men betyder mycket för orten. Götabiblioteken, ett nätverk av biblioteken i de tretton östgötska kommunerna samt Tranås är grunden för att en filial som den i Tjällmo kan hållas vital, snabbt få in böcker som låntagare vill läsa och hålla liv i detta vardagsrum för Tjällmoborna, menar Kirsti.

– Biblioteken har betydelse för samhällsutvecklingen i hela norden och inte bara med tanke på studier.

De trogna läsarna och låntagarna är en av flera starka komponenter i Tjällmobiblioteket. Skolbiblioteksverksamheten är en av de viktigaste. Varannan fredag är biblioteket öppet bara för skolbarnen. Kirsti plockar också samman boklådor till klassrummen, undervisar några gånger per år om källkritik och bibliotekskunskap, talar om böcker och läser högt.

– Jag brukar berätta för barnen om böcker som jag själv tycker om. Om de ser att man som vuxen är engagerad så blir de intresserade.

Antalet biblioteksbesökare ökade förra året och förutom det faktum att man snabbt kan beställa böcker från andra bibliotek inom Götabiblioteken beror mycket av det på andra aktiviteter, som filmklubben, läsecirkeln och handarbetskaféet.

– De som kommer till filmvisningarna, två gånger i månaden från januari till maj och från september till december, lånar ju också böcker samtidigt. Samma sak med de damer som deltar i handarbetskaféet.

Utlåningen ökar lite även den, men framför allt är ju biblioteket en mötesplats. Just nu pågår en utställning om hållbarhetsarbete i Tjällmo, ett samarbete mellan företag och hembygdsföreningen, bland andra, och då bjuds det på ”hållbarhetsfika” vid två tillfällen i april.

– Vi har en del föreläsningar här också, under hösten, och ofta är intresset stort men det varierar. Man vet inte. Ibland kommer kanske fyra stycken, andra gånger blir det fullt. Släktforskare som berättar brukar dra många. Författarbesök skulle vara kul men det finns inte pengar till det.

Vad brukar Tjällmoborna låna och läsa mest?

– Deckare står ju högt på listan, och biografier. Feelgood-romaner och historia också. Jag brukar skylta med det som jag tror lockar de flesta men om någon vill ha rekommendationer så framhåller jag gärna sådana som Alice Munro, Joyce Carol Oates, Isabel Allende och gärna Håkan Nesser också.

Kirsti Honkanen trivs med jobbet och tycker mycket om det som samlar ortsborna till biblioteksfilialen.

– Jag gillar att se att det lyser i fönstren en vinterkväll när jag beger mig hemåt och veta att nu pågår det filmkväll där inne och timvikarien får släcka och låsa när den är slut.