Minnesord Lennart Runesson

Lennart Runesson

Minnesord2021-10-15 04:00

Lennart och jag lÀrde kÀnna varandra nÀr vi bÄda kom till Motala i mitten av 1970-talet och blev lÀrarkollegor pÄ samma arbetsplats. Vi hade samma Àmneskombination, matematik/fysik, och hade, visade sig, samma intressen: löpning, friluftsliv och orientering. Vi fann varandra i detta direkt liksom i intresset för vÄra Àmnen. Under mÄnga Är arbetade vi tillsammans pÄ de förberedande teorikurserna som gav grundkunskaper för de olika yrkesutbildningarna pÄ dÄvarande Amu.

Efter analys av vilken matematik och fysik som krĂ€vdes i respektive inriktning (el-teletekniker, fordonstekniker, verkstadsmekaniker) planerade och anpassade vi kursinnehĂ„llet för varje inriktning. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt skapades vĂ€l fungerande förutbildningar. Detta kĂ€nns sĂ€kert igen av de mĂ„nga kursdeltagare frĂ„n Motala som gĂ„tt denna kurs. Lennarts elever vittnar om att han var en engagerad, inspirerande och humoristisk lĂ€rare. 

Vi fann ocksĂ„ varandra i intresset för löpning och orientering. I början trĂ€nade vi tillsammans nĂ€stan dagligen i Ödebyskogen och satte upp som mĂ„l att springa Lidingöloppet. Det första Lidingöloppet gick sĂ„dĂ€r eftersom vi troligen var övertrĂ€nade. NĂ€sta gĂ„ng, efter ett mera normalt trĂ€ningsupplĂ€gg, gick det sedan riktigt bra, sĂ€rskilt för Lennart, som var en mycket duktig löpare.

NĂ€r det blev trĂ„kigt att bara springa började vi med orientering i OK Motala. En fördel med orientering Ă€r att hela familjen kan delta, det Ă€r en typisk familjesport. Under flera Ă„r dominerades fritiden av orientering i olika former, trĂ€ningar och tĂ€vlingar, dĂ€r hela familjen deltog. Ett stort antal tĂ€vlingar runt om i Östergötland genomfördes och det blev ocksĂ„ nĂ„gra 5-dagars. Lennart deltog ocksĂ„ med framgĂ„ng i ett par tiomilakavlar och var sĂ€rskilt kĂ€nd för sin löpstyrka.

Lennart var genuint intresserad av friluftsliv i olika former. Tillsammans med sin fru Karin vandrade han regelbundet varje sommar i de svenska fjĂ€llen och Ă€ven i de norska. De genomförde ocksĂ„ nĂ„gra resor söderut till Alperna med vandringar bland annat i Dolomiterna. Vintertid Ă„kte man gĂ€rna till SĂ€len och Ă„kte lĂ€ngdskidor. 

PĂ„ senare Ă„r skaffade Lennart och Karin en husbil och reste en hel del runt om i Sverige, men hade hela tiden en sĂ€rskild dragning norrut, till fjĂ€llen med vandringar, bĂ„de i Sverige och Norge.   

Lennart var mycket musikintresserad och var ocksĂ„ en duktig pianist. Han spelade gĂ€rna klassisk musik. 

En mycket god vÀn har lÀmnat oss. Saknaden efter honom Àr stor. Han sörjs nÀrmast av makan Karin samt barnen Camilla och Magnus, med familjer.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!