Nya regeringen måste prioritera välfärden

Satsningar på välfärden lyser med sin frånvaro när den nya regeringen presenterade sin politik. Jag är rädd att historien upprepar sig från när högern sist fick styra.

Debatt2022-11-02 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna har alltid stått upp för välfärden. Vi byggde upp den svenska välfärdsmodellen och vi kommer fortsätta försvara och utveckla den. Det handlar helt enkelt om att våra äldre förtjänar en god omsorg, att alla barn ska få en god utbildning och start på livet och om att en stark välfärd minskar klyftor och stärker jämställdheten.

Utmaningarna i kommunerna och regionerna är stora och av skiftande karaktär. Tuffast är det för de minsta kommunerna i glesbygd. Många är de anställda som känner att de inte räcker till eller inte har tid att ge den omsorg de vill ge.

Och ännu svårare verkar det nu bli. Finansieringen av välfärden lyser med sin totala frånvaro i den nya högerkonservativa regeringens politik. Jag ser inte något om hur framtidens välfärd ska stärkas, exempelvis i form av statsbidrag. Vi vet att höga räntor och hög inflation påverkar kommunernas ekonomi och vi vet att kommunerna behöver resurser – det är i kommunerna som välfärdens kärna utförs. Inför detta verkar den nya regeringen vara lomhörd.



Tyvärr känns det igen. Förra gången Sverige var i en lågkonjunktur var jag kommunalråd i Linköping. Den dåvarande borgerliga regeringen valde som vanligt att sänka skatterna i stället för att höja statsbidragen till kommunerna. De anställda fick betala priset den gången och välfärden krackelerade. Nu ser vi det igen.

Jag är särskilt orolig över den framtida omsorgen av våra äldre. Av alla stora ord om de äldre blev det knappt en tummetott. Högerpartierna sa en sak före valet och en annan efter valet. En äldreminister hjälper inte när det inte finns någon äldrepolitik. Det kommer inte stärka äldreomsorgen. Det gör mig väldigt orolig när vi nu ser att välfärden inte prioriteras och den välfärdsmodell som vi stolt byggt upp riskerar att brytas ned.

Vad Sverige behöver är större satsningar på välfärden som skapar ett mer sammanhållet och jämlikt samhälle. Skapa likvärdiga, goda förutsättningar för alla kommuner och regioner. Ett Sverige där hela landet ska leva och växa.

Sverige kan verkligen bättre än så här!

 
 
 
 
 
 
Läs mer om