Lalandias alternativ har inte diskuterats

För att inför Motalaborna försvara de fem detaljplanerna som skräddarsytts för Lalandias räkning framhålls behovet av en ny simhall.

"Kommer Mark- och miljödomstolen svälja det betet och därmed godkänna byggnation på strandskyddad mark?" skriver insändarskribenten.

"Kommer Mark- och miljödomstolen svälja det betet och därmed godkänna byggnation på strandskyddad mark?" skriver insändarskribenten.

Foto: Peter Calén

Insändare2021-06-17 15:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är ett svar på kommundirektör Peter Ingessons svar i "Det måste betraktas som en efterhandskonstruktion" 13/6.

Ett argument som vissa sväljer med hull och hår. Kommer Mark- och miljödomstolen svälja det betet och därmed godkänna byggnation på strandskyddad mark? Att detaljplanerna överklagats beror till stor del på att kommunen erbjudit Lalandia strandskyddad mark och vill tillåta dem att bygga sina turistbostäder inom strandskyddsområde. Turistbostädernas placering glöms oftast bort i både ord och bild i debatten om Lalandia. Alternativ till byggnation inom strandskyddsområden är en mycket viktig pusselbit för att få detaljplanerna godkända. För att ytterligare tydliggöra att lokaliseringsalternativ till Lalandia aldrig över huvud taget diskuterats följer här ett axplock av uttalanden:

Artikel Corren/MVT 2018-07-13 med rubriken ”Nytt utspel för att stoppa Lalandia”: Kommunen har markanvisat strandskyddad mark med vattenskyddsområde, kommunen borde utreda alternativa områden. Reportern frågar: Är det alls aktuellt att utreda en alternativ placering av Lalandia? Camilla Egberth, f d kommunalråd (S), svarar: Nej, det är det inte. Det finns ett markanvisningsavtal och vi håller oss till det.

Artikel MVT 2018-09-26 med rubrik ”Därför ges Lalandia företräde”: Att få dra nytta av just Varamons naturvärden är en förutsättning för att Lalandia ska etablera sig i Motala. Därför är heller inget annat område aktuellt. Och kommunen sticker därför inte under stol med att planförslagen är framtagna i förhandling med Lalandia säger Lena Petersson Forsberg, planchef Motala kommun.

I ett mejl till förvaltningen där jag ställer frågorna: Varför finns det inget lokaliseringsalternativ? Beror det på att Lalandia kräver sjönära läge? Svaret jag fick var: Anledningen till att det inte finns något lokaliseringsalternativ är att det inte finns någon annan plats som har samma förutsättningar och tillräckligt mycket ledig mark som vi har i Varamon inom de områden som är markanvisade till Lalandia. Visst har närheten till vattnet betydelse i detta sammanhang.

I ett mejl till en politiker där jag ställer frågorna: Om man verkligen velat ro Lalandiaprojektet i hamn borde man ha angett ett lokaliseringsalternativ, detta har inte skett. Varför? Om man inte valt att sälja marken i Varamon utan valt att lägga anläggningen en bit från Varamon tillexempel utmed riksvägen så hade bygget redan varit igång. Hur tänker du kring detta? Svaret löd: Självklart är väl intresset störst för exploatören att använda de föreslagna markområdena för sin etablering. Efter efterforskningar hos kommunen så har framkommit att kommunen och Lalandia har varit överens att etableringen skall ske i Varamon och alternativ har inte diskuterats!