Ledare Förra helgen innehöll en stor högtid för alla som är intresserade av amerikansk fotboll. Då spelades Superbowl, årets överlägset största idrottsevenemang i USA som även är den mest sedda tv-händelsen under hela året. New England Patriots tog då sin sjätte titel i NFL via segern med 13–3 över Los Angeles Rams i den poängsnålaste finalen någonsin.

I Sverige är amerikansk fotboll än så länge en marginaliserad idrott, men populariteten är stigande. Det gäller även i Östergötland, där Blackhawks från Motala/Vadstena under 2019 för första gången kommer att gå in i seriespel. Det var länge oklart var matcherna skulle spelas, men det står nu klart att Motala kommun efter ett oväntat raskt spel levererade en touchdown som förflyttade hemmabasen norrut.

Ledarsidan har tidigare uppmanat föreningen att ha tålamod med etableringen i Vadstena, utifrån att offentliga verksamheter är omständliga och har flera olika aspekter att förhålla sig till. Det visade sig senare att tålamodet redan hade funnits i en rimlig mängd och att personerna i föreningen av allt att döma hade gjort vad man kunde förvänta sig av dem.

För att göra en lång historia kort har Vadstena kommuns agerande utifrån den information som nu finns tillgänglig varit tvetydigt. Länge gavs positiva signaler kring etableringen av amerikansk fotboll och öppningar för en relativt snabb lösning, men de förhoppningar som skapades utifrån det grusades i början av 2019. Föreningen upplevde då i stället en ovilja och svårighet att ens få kontakt med kommunen i ärendet.

Lika vintermörkt som det då såg ut för Blackhawks, lika ljus är situationen i dag. Orsaken till det är att Motala kommun utifrån föreningens beskrivning har varit mycket tillmötesgående och har sett till att lösa problemet på rekordkort tid. Här var det i stället kommunens tempo som var högt. När de uppsatta kraven kring budget och planering visade sig vara uppfyllda av föreningen var fältet öppet för spel.

Det innebär nu konkret att tidigare underutnyttjade Charlottenborgs IP kommer att bjuda på underhållning av ett nytt slag när den amerikanska fotbollen under våren gör sin entré i västra Östergötland. Även om tävlingsmatcherna spelas i Motala kommer inte Vadstena att helt tappa möjligheten att ta del av den nya sporten. Träningar kommer nämligen att genomföras både på Kungsvalla och Skinnarängen.

Motala har i och med sitt agerande gjort en intressant värvning till utbudet inom fritidsområdet. Även vardagliga praktiska frågor, som lagring av skrymmande utrustning för atleterna, ser ut att lösa sig på ett smidigt sätt. Eller som Blackhawks tränare uttrycker sig utifrån en i det närmaste desperat situation för föreningen: ”vi hoppades på en livboj, men fick en ordentlig roddbåt”.

Den senaste tidens diskussioner om Vadstena kommuns satsningar på idrotten är för låga sett till rent ekonomiska resurser är en aspekt. En annan dito är det sätt som föreningarna bemöts och hanteras på. Att döma av exemplet amerikansk fotboll har Vadstena en del att lära av Motala, oavsett det faktum att kommunerna har olika förutsättningar.