Sluta anklaga ungdomsförbunden

12 augusti 2019 05:00

Under första helgen i augusti var det dags igen. Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) höll stämma och behandlade ett brett utbud av motioner. Som vanligt berörde en del av dem tunga sakpolitiska ämnen, medan andra var av mer ideologisk karaktär. Ett av förslagen i den senare kategorin, som också röstades igenom, rörde att avskaffa byxmyndighetsåldern och i stället låta samtycket i den enskilda situationen vara det avgörande.

I vanlig ordning höll internet på att gå sönder. Ungdomsförbundets medlemmar kallades för ”idioter”, ”komplett jävla vidriga” och uppmanades att brinna i helvetet. Nåväl. Mer kan man inte vänta sig av sociala mediers anonyma tomtar och troll.

Mer anmärkningsvärt är sättet som etablerade röster gav sig in i diskussionen. Krönikören Thomas Gür kallade det ”politisk galenskap”. Debattören Jenny Sonesson skrev att CUF ”struntar i barn som utnyttjas”. Den moderata riksdagsledamoten Jan Ericsson skrev att CUF vill ”legalisera sexuella övergrepp mot barn”. Vid denna nivå börjar det bli dags att dra i handbromsen.

För det första handlar det om ett ungdomsförbund. Deras handlingsprogram brukar innehålla mängder av åsikter, spreta åt alla möjliga håll och de flesta frågor som röstas igenom faller helt i glömska fram till nästa kongress – där de debatteras igen. Saken skulle naturligtvis komma i annan dager om ett ungdomsförbund senare faktiskt började driva frågan, aktivt mot moderpartiet eller genom planerade utspel i media. Många av dessa ställningstaganden spelar däremot ärligt talat en väldigt liten roll.

För det andra är det sunt om våra blivande politiker inte bara ägnar sin ungdom åt att läsa rapporter om välfärdens långsiktiga finansiering utan också diskuterar och funderar över mer principiella frågor. Ska staten verkligen kunna tvinga oss att ha bilbälte? Är skolplikt förenligt med liberala principer? Ska inte två människor få ligga med varandra om båda samtycker?

I vissa lägen kan argumenten faktiskt vara viktigare än åsikterna. Och oavsett vad man tycker om byxmyndighetsåldern bör man slippa anklagelser från riksdagsledamöter om att vilja tillåta sexuella övergrepp.

Det kan för det tredje få ganska otrevliga konsekvenser när stämningen mot ett ungdomsförbund blir för hätsk. Liberala ungdomsförbundet var i en liknande situation 2016 efter att några förslag från Stockholmsdistriktets årsmöte fick stor medial uppmärksamhet. Ordföranden uppmanades att ta sitt liv, en 16-åring medlem fick ”inavlade hora” klottrat på sitt skolskåp och flera dödshot riktades mot företrädare för förbundet.

Vi måste sluta hetsa upp oss över beslut från ungdomsförbunds årsmöten. Hundratals förslag behandlas på några få dagar, och många av ombuden är 17-åringar som är på sitt första årsmöte. Besluten som fattas där är ännu långt ifrån att bli svensk lag. Det finns ingen som helst anledning till vare sig panik eller fula ord.

Inom Socialdemokraterna berättas det förresten om hur Magdalena Andersson (S) i sin ungdom ville förstatliga bankerna. Anders Borg (M) ville som bekant i sin tur avskaffa staten. Det blev trista och regeringsdugliga finansministrar av dem båda två till slut. Vi har nog råd att låta ungdomar vara ungdomar ett tag till även i vår tid.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Max Sjöberg