Gustafsson: Rune Holta, gubben i lådan?

Dagen är här. Västervik går in i slutspelet och i kväll väntar Indianerna på bortaplan, en nog så tuff uppgift. Men vad kan vi egentligen förvänta oss av Morgan Anderssons manskap? Och kan en 45-årig norsk polack vara Västerviks slutspelsjoker?

27 augusti 2019 08:00

LÄS MER: Ikväll: Vi sänder SM-kvartsfinalen på sajten

De varma, sköna sommarkvällarna på Hejla arena är över för denna säsong. Höstmörkret och kylan står för dörren. Hemskt tycker vissa, underbart tycker vi speedwayälskare.

Västervik öppnade grundserien som en potentiell utmanare till SM-guldet. Peter Ljung flög fram på ovalerna och laget vann i princip allt, trots att Nicki Pedersen inte levererade nämnvärt. Peter Kildemand kunde ta poäng och säsongens succé Jack Holder presenterade sig för första gången.

Nyckeln till framgången gick att summera i ett enda ord – jämnheten. Västervik hamnade aldrig i någon dipp och nästan samtliga förare turades om att ta tvåsiffrigt. Ena matchen var Mikkel Bech Jensen och Kildemand tungan på vågen, i andra var det Ljung och Bartosz Smektala. Men efter krossen i hemmamatchen mot Piraterna den 9:e juli oroades Morgan Andersson för att laget kunde ha toppat formen för tidigt på säsongen. Nu känns det som att den gode Andersson kan haft rätt.

Krzysztof Buczkowski och Kildemand blev iskalla. Peter Ljung kunde helt plötsligt även han komma sist. Smektala slutade vara en pålitlig heatledare och Anton Karlsson charmade inte längre hemmapubliken mer än vid några enstaka tillfällen.

LÄS MER: Västerviks stjärna kraschade

LÄS MER: Beskedet: Operation väntar Västerviks stjärna

LÄS MER: Han missar också SM-kvartsfinalen

Men nu spelar grundserien ingen som helst roll längre. I kväll väntar den första kvartsfinalen mot Indianerna på bortaplan. Jag är inte speciellt avundsjuk på Morgan när det kom till valet av motståndare. Lejonen eller Indianerna? Pest eller kolera?

Fröjds manskap från Gislaved är inte längre det lag som Västervik körde skjortan av i somras. Krzysztof Kasprzak och Jaroslaw Hampel har hittat formen och är heatledarna de är värvade att vara. Den totalt orädde och talangfulle Maksym Drabik har charmat hela elitserien, eller i alla fall mig. Klubben har rott i hamn några viktiga påskrifter inför nästa säsong och det blåser varma, spännande speedwayvindar i Gislaved.

Indianerna var på förhand en av två superfavoriter till SM-guldet enligt mig. Man inledde också säsongen strålande. Men sedan kom en ryggskada på Tai Woffinden och den fina formen var som bortblåst.

I torsdags stod dock ett icke fulltaligt Indianerna upp oroväckande bra mot giganten Dackarna. Det gav Kumla-laget viktigt självförtroende och Morgan Andersson några sömnlösa timmar.

LÄS MER: Klart: Han ersätter Pedersen

LÄS MER: "Är en chansnsing, men vad ska vi göra?"

När beskedet om Nicki Pedersens skada kom var inte klubben sen på att agera. Man strök dansken ur truppen och tog in, hör och häpna, Rune Holta. Vem såg den komma? Inte jag i alla fall. Den norske polacken var en av elitseriens allra största under 2000-talet och en starkt bidragande orsak till VMS Elit:s framfart. Herregud så snabb han var. Men det var då och jag kan garantera att Holta inte var Morgan Anderssons förstaval. Men de få GP-förarna som finns tillgängliga har fullt fokus på GP-cirkusen och där finns ingen plats för elitserien med kort varsel. Men någon var tvungen att kallas in och det blev Rune Holta. Det är ändå kittlande på något sätt och känslan är att det kan gå hur som helst.

Att ställa över Peter Kildemand är också helt rätt. Vissa tycker att det borde skett tidigare, men den danske tuffingen har en otroligt hög högstanivå och Morgan väntade in i det sista på att han skulle vakna till. Det resonemanget köper jag, men nu var det dags att ge chansen till Bech Jensen.

Men visst kommer det att bli en rafflande kvartsfinal. Ljung mot Piotr Protasiewicz och lillebror Holder mot storebror Holder. Väger man förare mot förare är det en liten fördel Indianerna, men Västervik har potentialen och hittar man tillbaka till jämnheten och sommarformen blir det semifinal.

Men för att nå dit måste Peter Ljung rå på Tai Woffinden.

Jack Holder måste fortsätta vara Jack Holder.

Bartosz Smektala måste tuffa till sig och besegra de mer rutinerade toppförarna.

Krzysztof Buczkowski måste börja ta poäng.

Men om jag ska ge mig på att tippa, vilket jag är värdelös på, så varsågoda. Lejonen besegrar Smederna och i semifinal väntar Vetlanda. Västervik kommer att skicka Indianerna på tidig semester och en rafflande semifinal mot Dackarna väntar. Fyra smålandslag alltså, bara det. I finalen besegrar Dackarna Vetlanda. Over and out.

Dackarna känns helt enkelt för starka för att något lag ska kunna förhindra att guldet hamnar i Målilla . Den polska stjärntrion Piotr Pawlicki, Patryk Dudek och Maciej Janowski känns oslagbara när matcherna ska avgöras. Lägg där till den nyblivne svenska mästaren och glödhete Jacob Thorsell och två superreserver i Frederik Jakobsen och Kacper Gomolski. Och då har vi inte ens nämnt Oliver Berntzon.

Men det ska som alltid köras om det i speedway och årets slutspel är nästan mer av ett getingbo än måndagens kommunfullmäktige. Nu kör vi.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Gustafsson