Insändare I världen av idag är alla värda lika mycket, ingen ska diskrimineras och så vidare. Varför särbehandlas då barnfamiljer? Kan inte låta bli att tycka att det är orättvist att föräldrar får sådana förmåner från samhället. Hela samhället känns anpassat efter folks barnalstrande. Vad ska de belönas för? Att de följer sina naturliga instinkter och fortplantar sig?

Barnfamiljer belönas med föräldraledighet i 1,5 år och föräldrapenning i 480 dagar per barn. Man har även rätt att förkorta arbetstiden med en fjärdedel fram till ungen är 8 år samt får barnbidrag à 15 000 kr/år och unge i 16 års tid – ett bidrag som dessutom ökar för varje nytt barn som skaffas. Föräldraledigheten är dessutom allsmäktig och arbetsgivaren har inget att säga till om, utan vill en förälder ta ut tre veckors föräldraledighet under årets mest hektiska dagar så får övriga verksamheten bara lösa det.

Även om man bortser från att forskning pekar på att det mest miljövidriga man kan göra är att föda barn och att jorden redan är kraftigt överbefolkad och det orimliga i att då belöna ytterligare barnafödande, så finns det ju en jämlikhetsaspekt i det hela. Vi som kanske aldrig skaffar barn eller aldrig får möjlighet att skaffa barn, vi går ju helt miste om dessa förmåner som de miljöförstörande småbarnsföräldrarna belönas med på skattebetalarnas nota.

Borde vi inte göra om systemet så att vi inte uppmuntrar barnafödande och istället ger alla invånare samma möjligheter och förmåner? Låt alla från 18 års ålder få tre års betald ledighet motsvarande dagens föräldraledighet. Sedan får man disponera dem som man vill. Vet man att man kommer skaffa barn så får man helt enkelt spara dem tills dess. Vet man att det aldrig kommer bli några barn, då kan man ta ett par års tjänstledighet när man vill.

Det blir rättvist och alla får ta del av de förmåner som småbarnsföräldrar njuter av idag, utan att de som väljer att skaffa barn blir blåsta på konfekten. Skulle någon spendera sina lediga år direkt och sedan tänka att ”nu har jag ju fått ungar och har ingen ledighet kvar” – skyll er själva! Då får ni finansiera er föräldraledighet själva.

Fantomen