Hur länge ska skattebetalarna bidra utan insyn?

En lokaltidning är viktig ur aspekten att ge saklig och oberoende information till kommuninvånarna om de beslut och förslag som våra politiker och övrig maktelit förfogar över.

"Får skattebetalarna valuta för de pengar de pytsar in i aktiebolaget?" skriver insändarskribenten.

"Får skattebetalarna valuta för de pengar de pytsar in i aktiebolaget?" skriver insändarskribenten.

Foto: Peter Calén

Insändare2021-04-12 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kritiska frågor ska ställas och en djupgående granskning kan i många fall krävas. Lever lokalpressen upp till detta? Tveksamt!

I artikeln den 30 mars om den kommande upphandlingen av näringslivsverksamheten ger inte MVT en tydlig bild av vem som idag utför tjänsten åt kommunen. Tidningen skriver att det är Tillväxt Motala men glömmer eller undviker att lägga till att det är ett privatägt aktiebolag som kommunen har avtal med, nämligen Tillväxt Motala AB. 

Det finns två Tillväxt Motala, en intresseförening som företagarna i Motala kan vara medlemmar i och som tydligen även Motala kommun är ansluten till. Sedan finns det privatägda aktiebolaget Tillväxt Motala AB. Exakt samma namn men skillnaden är avgrundsdjup, en intresseförening och ett aktiebolag. Kommunen äger dessutom inte några aktier i Tillväxt Motala AB.

Ytterligare en intressant uppgift som artikeln ej tar upp är nuvarande kostnad för tjänsten som kommunen köper in från detta privatägda aktiebolag. En uppgift nog så viktigt att föra fram i till allmänt beskådande. Enligt nuvarande avtal så erhåller Tillväxt Motala AB varje månad oavkortat 878.761 kronor oavsett vad de gör eller inte gör, oavsett vad åstadkommer eller inte åstadkommer. 

Totalt under åren 2017 – 2020 har Tillväxt Motala AB kvittrat ut 36,6 miljoner exklusive moms till sin kassa, källa Motala kommun. Vad har bolaget haft för kostnader och vad har de åstadkommit? Det vet vi ej och det kan vi ej heller få exakt kunskap om. Det går ej att granska ett privatägt aktiebolag! Inte ens kommunens revisorer verkar ha förmåga eller möjlighet att granska kostnaderna.

Får skattebetalarna valuta för de pengar de pytsar in i aktiebolaget? Att det arrangeras mässor och event med kända artister vet vi men hur mycket bidar satsat kapital till att skapa reell tillväxt? Det finns alternativ till att upphandla flerårigt avtalsbundna tillväxtskapande tjänster. Kommunen kan anställa en näringslivsutvecklare. 

Hur länge till ska skattebetalarna finna sig i att bidra med gigantiska summor till privatägda företag utan att ha möjlighet att få insyn? Mer av den varan verkar vara på gång genom påtänkta bolagiseringar. Vilka fler företag kommer få använda Motala kommun som ”ogranskningsbar inkomstkälla” utan att öppet behöva redovisa sina kostnader och fram för allt utan att redovisa vilka löner som plockas ut ur respektive företag.

Mammon

MVT svarar: 

Vi är en redaktion som dagligen arbetar för att göra korrekt, relevant och intressant journalistik, ställa vassa frågor till makthavare och berätta om hur skattepengar används i de kommunala verksamheterna och vilka beslut som fattas som rör medborgarna. Men självklart kan vi alltid utvecklas.

Att i sin helhet redogöra för bolagsstrukturen varje gång vi skriver om en verksamhet som vi kontinuerligt bevakar är dock inte aktuellt. Den artikeln som du refererar till handlar om att näringslivsverksamheten i Motala ska delas upp i den nya upphandlingen. Det var vinkeln. Andra aspekter får belysas i framtida texter.

Therese Trogen, chefredaktör och ansvarig utgivare på Motala & Vadstena Tidning