Lagen om valfrihet under debatt i Motala

Ingen valfrihet i Motalas hemtjänst om S och V får bestämma, skriver Maths Andersson (L).

Lagen om valfrihet (LOV) sätter kunden i centrum, menar debattören.

Lagen om valfrihet (LOV) sätter kunden i centrum, menar debattören.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2019-10-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunen har stor frihet att välja hur verksamheter ska drivas och utvecklas. Valet av driftsformer är en strategisk fråga. Offentligt finansierade alternativ inom välfärden har växt fram, liksom i övrig verksamhet, för att konkurrens utgör en katalysator för verksamhetsutveckling och bättre resultat. 

Lagen om valfrihet (LOV), som Motala kommun tillämpar inom hemtjänst sedan 2009, stimulerar till ökad effektivitet, skapar högre kostnadsmedvetenhet, uppmuntrar verksamhetsutveckling och innovationer och lokal näringslivsutveckling främjas.

Men framförallt är det kunden, medborgaren som sätts i centrum. Det är du som Motalabo som står för valet, vem som ska komma hem till dig. Att välja är en självklarhet i många sammanhang, vi är olika, tycker och känner olika. Detta är i grunden en av förutsättningarna för ett bra mående. 

Regelverket kring Lagen om valfrihet, LOV, har kontinuerligt utvecklats. Bland annat krävs fr o m 1 januari 2019 tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för utförare inom hemtjänst enligt socialtjänstlagen. Sedan 2018 sker regelbundna uppföljningar för såväl gamla som nya utförare.

Under 2019 är målet att samtliga enheter även inom egenregin ska följas upp med samma regelbundenhet som övriga utförare inom kundval hemtjänst.

Vänsterpartiet i Motala hade lämnat in en motion till kommunfullmäktige att LOV ska avskaffas i Motala kommun. När frågan behandlades i socialnämnden och kommunstyrelsen vidhöll Vänsterpartiet sin ståndpunkt, medan Socialdemokraterna inte yttrade sig alls i ärendet. 

När sedan frågan skulle debatteras och avgöras i kommunfullmäktige så argumenterade plötsligt Socialdemokraterna kraftfullt för att avskaffa LOV. Lite förvånande att man har kunnat leva med den i två mandatperioder. Om den nu var så förhatlig så borde man väl ha avvecklat den när man hade möjlighet. Nu känns det som att man ville markera sin oppositionsroll och stödja V och göra den till en tydlig ideologisk fråga. 

Vänsterpartierna S och V i Motala röstade således nej till LOV i kommunfullmäktige, medan övriga partier röstade ja. Ingen valfrihet i Motalas hemtjänst, om S och V får bestämma. Inte så förvånande, när hörde vi senast någon socialistföreträdare tala sig varm för valfrihet och konkurrens?

Maths Andersson (L), socialnämndens ordförande