Avgiften återställs på kulturskolan

Vi måste hitta riktade lösningar som är effektiva och ger bra effekt till dem som behöver stöd, skriver Mark Henriksson (M), bildningsnämndens ordförande.

Att sänka avgiften i kulturskolan med tillfälliga medel är inte en långsiktigt bra väg att gå, anser Mark Henriksson (M).

Att sänka avgiften i kulturskolan med tillfälliga medel är inte en långsiktigt bra väg att gå, anser Mark Henriksson (M).

Foto: Jeppe Gustafsson/arkiv

Debatt2019-10-09 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Satsning på bilismen men inte på barnen" 3/10.

Rolf Andersson önskar att kommunfullmäktige skall ta sitt ansvar och rösta ner en återställning av avgiften för kulturskolan. Jag förstår ditt resonemang men jag står fast vid mitt beslut. Anledningen till det är följande:

1. Satsningen på att sänka avgiften var inte genomtänkt. Kortsiktigt bestämde man att använda statliga medel för att sänka avgiften, trots att man visste att finansieringen inte skulle fortsätta. Solidariskt Motala tog även medel från övrig kulturverksamhet för att sänka avgiften. Att sänka avgiften med tillfälliga medel är inte en långsiktigt bra väg att gå.

2. Man höjde inte heller anslagen till kulturskolan utan man skapade en situation där fler barn ville vara med men samtidigt behöll man kulturskolans storlek. Detta skapade en situation där vi fick en längre kö som personalen inte har resurser att hantera. Skulle man ha gjort en satsning på ett bra sätt så skulle man samtidigt ha höjt anslagen till kulturskolan. Bedömningen jag gör är att vi inte har medel till en utökning av kulturskolans verksamhet i dagsläget och det hade man tydligen inte heller då avgiften sänktes.

3. Avgiften på kulturskolan återställs till den nivån som var innan man sänkte avgiften. Det är alltså den avgift som Solidariskt Motala bedömde vara lämplig och den ligger i linje med många övriga föreningars avgiftsnivå. Även många kulturskolor runt om i riket ligger på liknande nivå. Konstigt nog är den avgiften inte lämplig när Solidariskt Motala sitter i opposition. Nu är den plötsligt helt fel enligt dem. 

4. Frågan är också varför kulturskolan skall ha en så låg avgift när andra föreningar inte subventioneras i samma grad? För mig är det en viktig fråga. Det stora problemet är hur vi ska kunna stödja alla föreningar så att alla ungdomar ska kunna deltaga på lika villkor i alla former av aktiviteter. Det arbetar vi med men det finns inga lätta lösningar. 

Vi ser att vi måste hitta riktade lösningar som är effektiva och ger bra effekt till dem som behöver stöd. De flesta föräldrar har råd att betala avgifter för sina barn. Solidariskt Motala arbetar dock annorlunda. De vill inte ha riktade satsningar utan de vill ge utökade bidrag till alla föreningar så att de kan sänka avgiften. 

Problemet är att det är ungefär 6 000 barn i föreningsverksamhet idag i åldern 7–20 år. Om vi teoretiskt skulle sänka alla avgifter till tvåhundra kronor skulle kostnaden bli runt 7–8 miljoner kronor per år. Då har vi inte räknat in kostnaden för materialkostnader för aktiviteterna. Den satsningen är inte realistiskt men Solidariskt Motala får gärna redogöra för hur de tänker. Speciellt när de inte avsatt sådana pengar i sin budget.

I den bästa av världar hade jag gärna sett att alla avgifter för ungdomar var lägre, det vill vi alla men med tanke på de rådande ekonomiska omständigheterna så ser jag inte att det är möjligt. 
Mark Henriksson (M), bildningsnämndens ordförande