Kritik från oppositionen, men inga egna förslag

Oppositionsrådet Elias Georges (S) och gruppledare Elias Hallén (MP) riktar hård kritik i sin debattartikel mot Alliansen i Motala att vi ännu inte har uppfyllt våra resultatmål efter två år.

"Vi anser att Alliansen i Motala har goda förutsättningar att ha en bättre måluppfyllelse än så och även ett bättre ekonomiskt resultat när mandatperioden är slut." skriver Annelie Almérus (M).

"Vi anser att Alliansen i Motala har goda förutsättningar att ha en bättre måluppfyllelse än så och även ett bättre ekonomiskt resultat när mandatperioden är slut." skriver Annelie Almérus (M).

Foto: Sofia Axelsson/Arkiv

Debatt2021-04-16 17:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är ett svar på "Första halvlek ett misslyckande för Alliansen i Motala" 15/4.

Anledningen till detta är flera. Vissa mål vi ställde var för ambitiösa, då vi inte insåg fullt ut vilka problem som Motala kommun stod inför. Att det behövdes göras många förändringar förstod vi, men inte i vilken omfattning. Detta uppdagades när vi kunde tränga in i verksamheterna ordentligt efter att vi hade tillträtt. Omställningar och effektiviseringar måste göras i betydligt större omfattning och på fler områden än vad vi hade förväntat oss. Det inledde vi med från dag ett, det pågår nu för fullt och kommer att krävas mandatperioden ut. 

Samtidigt med detta så måste vi ha ett stort fokus på att hantera pandemin. Detta dubbla fokus har nu pågått i över ett år. Personalen gör ett fantastiskt arbete att både effektivisera och ställer om verksamheterna, samtidigt som man ska hantera pandemin, framförallt inom skolan och omsorgerna.

Mot denna bakgrund anser vi att skribenterna kunde vara något mer ödmjuka och avvakta utfallet av måluppfyllelsen tills när mandatperioden är slut. Vi kan ju se hur Solidariskt Motala lyckades med att nå målen efter förra mandatperioden 2015-2018. Av 23 mål var 7 helt uppfylla, 10 delvis uppfyllda och 6 ej uppfyllda. Alltså var endast cirka 30 procent helt uppfyllda. Under ert sista år vid makten efterlämnade ni dessutom ett resultat för 2018 på minus 20 miljoner kronor. Mot er budget var det en negativ avvikelse på 69 miljoner kronor. Vi anser att Alliansen i Motala har goda förutsättningar att ha en bättre måluppfyllelse än så och även ett bättre ekonomiskt resultat när mandatperioden är slut. 

Under budgetdebatten riktades det också hård kritik från er sida att kommunens resultat var för dåligt och att två nämnder gick med underskott. Kommunen som helhet visade ett överskott om 65 miljoner kronor, samtidigt som vi har vidtagit åtgärder för att bunkra inför kommande svårare år. Det är att ta ansvar för ekonomin och för välfärdstjänsterna långsiktigt.

Ni har under mandatperioden inte kommit med några egna lösningar hur ni skulle förbättra kommunens resultat och eliminera de två nämndernas underskott. Istället har ni velat använda de generella statsbidragen för att tillfälligt stärka nämnderna och därmed skapa luftslott som nämnderna senare måste hämta hem med stora spar som följd.

Det är lätt att i opposition rikta kritik och när man inte har några svar hur ni själva skulle agera, då faller er trovärdighet totalt. Ni skriver avslutningsvis att om ni vinner valet 2022 då är ni redo att tackla utmaningarna och säkra välfärden. Vi bävar om det skulle ske med tanke på hur ni undvek att göra nödvändiga omställningar och effektiviseringar under åren 2011-2018. Vi anser att ett fortsatt styre av Alliansen i Motala är en garant för att fortsätta på den nu inslagna vägen som ger mer valuta för kommunens skattebetalare.