Hälsosamma scheman betyder ofta motsatsen

Medlemmarna i Kommunal är de som får svensk äldreomsorg att fungera. De är de som väcker, hjälper till med hygienen, fixar mat och fika, ordnar med mediciner, städar och tar sig den där lilla extra stunden för ett samtal eller en promenad.

"I kommun efter kommun väljer arbetsgivarna att helt och hållet bortse från personalens förutsättningar" skriver debattskribenten.

"I kommun efter kommun väljer arbetsgivarna att helt och hållet bortse från personalens förutsättningar" skriver debattskribenten.

Foto: Arkivbild

Debatt2021-11-28 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att bygga en äldreomsorg av hög kvalité är A och O att de som arbetar inom den får tid och möjlighet att göra sina jobb som de yrkesskickliga proffs de är. De behöver en hållbar arbetsmiljö och tid för återhämtning mellan de ofta både psykiskt och fysiskt tunga arbetspassen.

Tyvärr verkar många arbetsgivare tänka precis tvärtom. I kommun efter kommun väljer arbetsgivarna att helt och hållet bortse från personalens förutsättningar och önskemål i och med införande av så kallade ”hälsosamma scheman”. ”Hälsosamma scheman” är ett lurigt namn som ofta betyder den raka motsatsen för medlemmarna i Kommunal. 

Nämligen mindre vila, mindre inflytande över sina tider, sämre möjlighet att kombinera arbetsliv med familjeliv och till följd av detta: mer ohälsa. Om och om igen, från tusentals och åter tusentals medlemmar i Kommunal, kommer vittnesmål om att arbetsgivaren lägger scheman som slår deras liv i spillror. Som gör att barnomsorgen inte fungerar, sömnen rubbas, det sociala livet tas ifrån en och att kroppen till slut inte orkar mer. I Söderköping så har kommunen fått ett vite för att de inte lyssnar på personalen. 

Det är helt uppåt väggarna. För att de som jobbar inom äldreomsorgen ska vilja och orka jobba kvar behöver arbetsvillkoren bli bättre – inte sämre. Det är också helt avgörande om fler ska vilja söka sig till dessa yrken i framtiden. I många fall handlar införandet av ”hälsosamma scheman” att arbetsgivarna valt att lyssna på inhyrda konsulter och bemanningsböcker, istället för att lyssna på de anställda. Då är det inte så konstigt att det blir helt fel. Det går inte att skapa bra arbetsvillkor utan att lyssna på de som faktiskt kan verksamheterna i grund och botten – personalen.

Därför kräver vi i Kommunal att de arbetsgivare som, mot allt vett, valt att införa ”hälsosamma scheman” gör om och gör rätt. Schemaläggningen behöver flyttas tillbaka där den hör hemma – till arbetsplatsen. Lyssna på medlemmarna i Kommunal! Det är bara då det kan bli bra på riktigt.