Fler aktörer blir delaktiga i näringslivet

"2021 upphandlar kommunen näringslivsverksamheten på nytt" skriver Annelie Almérus (M).

Annelie Almérus (M), kommunstyrelsens ordförande.

Annelie Almérus (M), kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Sofia Axelsson

Debatt2021-04-12 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är ett svar på "Hur länge ska skattebetalarna bidra utan insyn?"

2007 var Motala i ett läge med många förlorade arbetstillfällen, hög arbetslöshet och en låg utbildningsnivå. Kommunen hade få nystartade företag och generellt en negativ utveckling inom näringslivet. För att vända den negativa trenden och förbättra dialogen startades en samverkan mellan tjänstemän och förtroendevalda från kommunen och representanter för näringslivet. Syftet var att få kunskap för varandras förutsättningar och skapa vägar för samverkan för att tillsammans kunna bygga vidare för Motalas framtid.

Motala kommun har, sedan 2012, haft avtal med Tillväxt Motala AB i två omgångar. Detta efter offentlig upphandling. 

I kommunens avtal med Tillväxt Motala AB specificeras vilka aktiviteter och uppgifter som bolaget ska genomföra. Det senaste avtalet lyfter särskilt fram nätverksbyggande och företagsservice, företagsetablering, platsmarknadsföring, handel/besöks-näringsverksamhet, evenemang och företagsarena.

Tillväxt Motala AB levererar varje månad både muntliga och skriftliga rapporter kring hur arbetet fortlöper. Motala kommun har en styrelseledamot i den ekonomiska föreningen, valda kommunala revisorer samt en plats i valberedningen. Rapporterna ligger till grund för de utvärderingar och det utvecklingsarbete som sker löpande. 

Tillväxt Motala AB har bidragit till att förstärka kommunens insatser och en positiv trend kan belysas från flera håll. Motalas attraktivitet har ökat. Likaså möjligheterna för att flytta hit och starta nya verksamheter. Förutsättningarna för att kunna utveckla sina företag har förbättrats och det är färre och färre företag som lägger ned sin verksamhet. Näringslivet är organiserat med branschråd och olika nätverk. Det skapar affärsnytta och företagen samverkar och utvecklas tillsammans. Detta fanns det inte förutsättningar för 2012.

2021 upphandlar kommunen näringslivsverksamheten på nytt. Denna gång delas uppdraget i en upphandling av näringslivsutveckling och en upphandling om turism och besöksservice. På detta sätt kan uppdragen bli ännu mer fokuserade och tydliga. Fler aktörer kan göras delaktiga och samverkan utvecklas ytterligare.