Tekniska servicenämnden: "Vi tar två steg framåt"

"Med den nu reviderade miljöpolicyn känner vi i nämnd och verksamhet att vi nu kan ta ett mer övergripande helhetsgrepp kring hållbarhetsarbetet" skriver insändarskribenterna.

"Motala är på god väg att nå målen i den nationella livsmedelsstrategin" skriver insändarskribenterna.

"Motala är på god väg att nå målen i den nationella livsmedelsstrategin" skriver insändarskribenterna.

Foto: JONAS EKSTRÖMER

Insändare2021-06-15 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare "Ekologiskt och närodlat kan inte ersätta" 7/6-21.

Tekniska servicenämnden tar två steg framåt, inte ett steg tillbaka som insändaren hävdar. Beslutet att inte ha KRAV-certifierade kök frigör tid och pengar att fortsatt satsa på ekologiska och närproducerade produkter där resurserna läggs på måltiderna istället för på en kostsam certifiering.

Med den nu reviderade miljöpolicyn känner vi i nämnd och verksamhet att vi nu kan ta ett mer övergripande helhetsgrepp kring hållbarhetsarbetet. Det innebär ökade ekologiska/KRAV-inköp, öka andelen närproducerade produkter, minska svinnet och minska koldioxidekvivalenter per kilo livsmedel och på så sätt servera Sveriges bästa, godaste och hållbara måltider.

Ett av flera mål som måltidsverksamheten har 2021 är att 55% av inköpen ska vara av ekologiska produkter, samma mål som vi haft även under KRAV-certifieringen. Andelen närproducerade produkter skall under samma tid vara 25%. 

Inköpen av ekologiska produkter har tyvärr sjunkit under pandemins tid på grund av brist på ekologiska produkter på marknaden och var mellan januari och april 2021 48%, varav 31% KRAV-märkta produkter. 

Motala är på god väg att nå målen i den nationella livsmedelsstrategin till 2030 och det lokala politiska målet miljömässigt hållbar tillväxt.