Samhällsbyggnadsnämnden: Vi har agerat objektivt

"Jag ställer mig frågande till naturskyddsföreningen i Motalas styrelses starka reaktion" skriver samhällsbyggnadsnämndens ordförande Caroline Unéus (M).

"Nya detaljplaner prövas alltid i ett samråd. Efter samrådstiden går man in i en granskning fas, helt enligt regelboken" skriver Caroline Unéus (M).

"Nya detaljplaner prövas alltid i ett samråd. Efter samrådstiden går man in i en granskning fas, helt enligt regelboken" skriver Caroline Unéus (M).

Foto: Peter Calén

Debatt2021-04-16 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kantarellen 5 har funnits med som ett ärende sedan 2017. Då lämnandes det in ett önskemål om att få göra om detaljplanen på tomten. Redan under förra mandatperioden fattades alltså beslut om att bevilja ärendet.

Idag är vi framme vid 2021 med ett beslut om att detaljplanen ska till samråd. För att förtydliga är detta alltså ett rent tjänstemannaärende som behandlats på brukligt sätt och nu har det lyfts för politiskt beslut. Vi som nämnd ser ingen anledning att ändra det beslut som fattades 2017, det var rätt beslut då och det är rätt beslut även idag. Anmärkningsvärt är dock att Socialdemokraterna nu valde att inte delta i beslutet, men det får stå för dem.

I samrådet har man rätt att inkomma med synpunkter. Nya detaljplaner prövas alltid i ett samråd. Efter samrådstiden går man in i en granskning fas, helt enligt regelboken.

Jag ställer mig frågande till naturskyddsföreningen i Motalas styrelses starka reaktion. De väljer att ifrågasätta hela nämnden för brister i myndighetsutövningen men de anklagar oss även för korruption. Det är en mycket allvarlig anklagelse. Samhällsbyggnadsnämnden är en myndighetsnämnd som jobbar efter ett tydligt regelverk. Vårt uppdrag är därmed att se objektivt på ärenden och det finns inte utrymme för subjektiva bedömningar.

Skall man gå in mer i detalj så lyder nämnden under objektivitetsprincipen och likabehandlingsprincipen. Det innebär kort att alla ska behandlas lika på saklig grund och objektiva kriterier. Därför tycker jag att naturskyddsföreningens kritik är märklig. Hade detaljplanen för Kantarellen 5 bedömts vara olämplig, då skulle politiken reagerat redan 2017. 

Skall jag sammanfatta tycker jag därmed att debattörerna har gjort ett grovt övertramp när de kritiserar oss för jäv och dylikt. Jag hoppas att de tar sitt förnuft till fånga. Jag är trygg med det beslut som vi har fattat. Samhällsbyggnadsnämnden har helt enkelt agerat helt i enlighet med de rutiner och lagar som åligger oss.