Naturskyddsföreningen: Hanteringen bör utredas

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Caroline Unéus, ställer sig frågande till Naturskyddsföreningen i Motalas styrelses starka reaktion och tycker vi gjort ett grovt övertramp då vi kritiserar nämnden för ”jäv och dylikt”. Vår debattartikel tar inte upp några anklagelser utan begär i stället att kommunen utreder eventuell korruption.

"Naturskyddsföreningen i Motala vill verka för ett öppet demokratiskt samhälle och värna om och skapa tillit till våra myndigheter" skriver debattskribenterna.

"Naturskyddsföreningen i Motala vill verka för ett öppet demokratiskt samhälle och värna om och skapa tillit till våra myndigheter" skriver debattskribenterna.

Foto: MVT

Debatt2021-04-28 15:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till artikel i MVT 19 mars 2021 "Samhällsbyggnadsnämnden: Vi har agerat objektivt"

Nämndordföranden anger att planärendet är ett rent tjänstemannaärende och tar året 2017 som utgångspunkt för planärendet. Vår erfarenhet är att planärenden följs upp politiskt för att prioritera de begränsade planresurserna. 2017 inlämnades ett önskemål från fastighetsägaren att göra om den två år gamla detaljplanen för Kantarellen 5, med motiveringen av att särskilda omständigheter uppkommit till följd av att ett planarbete startats för att undersöka möjligheterna för Lalandias etablering. 

Ska man se hela bakgrunden till aktuell planhantering av Kantarellen 5, har den dock sin början år 2013. Vid den tidpunkten meddelade fastighetsägarna för tomt Agneshög 3:39 (tidigare DHR-tomten) att man ville köpa granntomten Agneshög 3:38 av kommunen. Tomten utgjorde allmän platsmark och parkmark på cirka 1 400 kvm. Priset sattes till 100 kr per kvm, trots att köpet villkorades att en detaljplan där området gjordes om till kvartersmark, bostad. Även om köparen skulle bekosta både fastighetsförrättning och ny detaljplan, borde tomten enligt vår mening värderas som kvartersmark vid prissättningen, vilket skulle inneburit enligt vår bedömning cirka 1 000 kr per kvm*. 

Naturskyddsföreningen i Motala anser att denna hantering bör utredas. Detaljplanen vann laga kraft 2015 och de aktuella fastigheterna slogs ihop och bytte namn till nuvarande Kantarellen 5. Det är denna 6-år gamla detaljplan som genom aktuellt planärende ska ändras så att flerfamiljshus med fem våningar tillåts uppföras. Detta trots att förslaget strider mot nuvarande översiktsplan och föreslagen ny översiktsplan. Planärendet kan ses som en trestegs raket med stegvist givande otillbörlig förmån som gynnar enskild.

Naturskyddsföreningen i Motala vill verka för ett öppet demokratiskt samhälle och värna om och skapa tillit till våra myndigheter. Korruption är ett starkt ord men det är viktigt att tala om detta hot mot samhället. Inga-Britt Ahlenius, Sveriges främsta expert i korruption, har uttryckt sig att detta urholkar tilliten till myndigheterna. Korruption är när man utnyttjar sin ställning för att låta sig själv eller annan tjäna på det. Ser vi på vad andra kommuner gjort inom detta område kan Eskilstuna kommuns riktlinjer vara ett föredömligt exempel. ”En anställd eller förtroendevald ska inte ens kunna misstänkas för att låta sig påverkas av ovidkommande önskemål eller hänsyn i sitt arbete”. Vi tycker att Motala kommun ska ta efter detta exempel och tar fram egna riktlinjer på detta område.

Vi, Naturskyddsföreningen, anser att samhällsbyggnadsnämnden bör upphäva sitt beslut att godkänna detaljplanen för samråd och avslutar detta planarbete samt att en utredning genomförs.

* Uppskattning utifrån analys av Värdebedömning av fastighet Bromma 2:2, 2013.