Motala kommun är en del i att processen tagit lång tid

"Det är ytterst anmärkningsvärt att kommunalrådet aktivt vill reducera medborgares möjligheter att påverka i en beslutsprocess" skriver insändarskribenten.

"Vad de båda kommunalråden glömmer att informera om, är att Motala kommun själv är en del i att processen tagit lång tid" skriver insändarskribenenten.

"Vad de båda kommunalråden glömmer att informera om, är att Motala kommun själv är en del i att processen tagit lång tid" skriver insändarskribenenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-09-28 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I MVT den 18 september ondgör sig kommunalrådet i Linköping, Muharrem Demirok, över domstolarnas långa handläggningstider och tar Lalandiaprojektet som ett exempel. Kommunalrådet i Motala, Annelie Almérus är inte sen att haka på utan menar att de tjatat mycket på domstolen för att påskynda processen. 

Vad de båda kommunalråden glömmer att informera om, är att Motala kommun själv är en del i att processen tagit lång tid. Det framgår i en mailkonversation mellan domstolen och kommunen. Domstolen skriver: ” Motala kommun gavs möjlighet att yttra sig över överklagandena i sak den 28 juni 2019 med sista svarsdag den 19 augusti 2019, se bifogade dokument. Detta skedde samma dag som mark- och miljödomstolen fattade beslut om klagorätten. Något yttrande har dock inte inkommit från kommunen i något av målen.” 

Muharrem Demirok gör även en jämförelse med etableringen av Lalandia i Danmark och han menar att etableringen där varit mycket snabbare än den i Motala. Men inte heller detta påstående stämmer! Enligt tillväxtanalysen, sidan 113, We are in the business of trust tog processen i Danmark 14 år att genomföra.  

Genom en motion till riksdagen har Annelie Almérus tillsammans med partikollegan John Weinerhall, velat begränsa medborgares demokratiska rätt att överklaga detaljplaner. Det är ytterst anmärkningsvärt att kommunalrådet aktivt vill reducera medborgares möjligheter att påverka i en beslutsprocess, samtidigt som de långa handlingstiderna i fallet Lalandia till stor del beror på försumlighet från kommunens egen sida.