Lalandia behövs för Motalas framtida utveckling

Vår fina kommun ser inte ut som den har gjort tidigare med många arbetstillfällen inom industrin, utan vi måste blicka framåt och hitta nya vägar. Vi i LO-S förening tror att en etablering av Lalandia skulle vara bra och även gynna Motalas utveckling positivt.

"Byggs Lalandia kommer det många nya arbetstillfällen till Motala" skriver LO-S förening.

"Byggs Lalandia kommer det många nya arbetstillfällen till Motala" skriver LO-S förening.

Foto: Peter Calén

Insändare2021-12-21 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om vi tänker 30–50 år tillbaka i tiden och hur Motala såg ut, så är inte bilden nu densamma. Då fanns stora industrier som Luxor, Electrolux och Motala Verkstad. Det fanns även fler arbetsplatser med många anställda och arbetsmarknaden i Motala var god. Motala har gjort en ordentlig omställning under ganska lång tid och har klarat det relativt bra. Många har i dag arbete i andra kommuner och arbetspendlar eller har flyttat till en annan ort. Tänker man ur ett miljöperspektiv är det förkastligt med arbetspendlingen, och att det sker en utflyttning av medborgarna till större orter och detta har en direkt påverkan med förlorade skatteintäkter för vår kommun.

Som det ser ut idag så tror vi att turistnäringen är en nödvändig del för näringslivet i Motalas utveckling och överlevnad. Vi tror att detta skulle gynna våra medlemmar i LO kollektivet, med ett nytänkande inom arbetsmarknaden med turism som ett komplement. Byggs Lalandia kommer det många nya arbetstillfällen till Motala. Det kommer byggas anläggningar och stugor. Behov av löpande underhåll på dessa fastigheter kommer efterfrågas, nyetablerade och befintliga restauranger får ökad besöksnäring, affärer, med mera. 

Vi tror vidare att det skulle gynna kringliggande kommuner med ett större samarbete i turistfrågor. Det är nya tider och vi anser att våra tjänstepersoner och folkvalda politiker har insett vikten av denna omställning och nyetablering. Det behövs satsas för att en ny blomstrande framtid ska ske i vår fina kommun.

Om kommunen dessutom ställer krav på social upphandling, kollektivavtal samt att i mesta möjliga mån gynna lokala företag, så kommer det även att gynna våra medlemmar. I och med detta stärks även skatteintäkterna för Motala kommun. Vid upphandling bör kommunen ta hjälp och råd av dom fackliga organisationerna, de kan branschen och är villiga att stå till tjänst. Detta anser vi är en ”vinn, vinn-situation” då det gynnar kommuninvånarna, medlemmarna och våra lokala företag.

Vi tror på Lalandia, vi tror att en deras satsning är nödvändig för oss, att stärka Motala kommuns framtid samt få in skatteintäkter. Vi tycker verkligen att vi är en kommun att våga satsa stora etableringar i och vi är glada att Lalandia har förstått det och satsar stort i Motala.

Med de orden välkomnar vi Lalandia och den satsningen som kommer att göras och vi har givetvis respekt även kring processen gång och medborgarnas demokratiska rätt.