Det Àr bÀttre att stödet finns dÀr nÀr livet vÀnder

NĂ€r förtroendet för vĂ€lfĂ€rden kraschar: "Är det svĂ„rt att hĂ„lla tand för tunga!"

"I skolavslutningstider hör jordgubbstÄrta till i de flesta svenska folkhemmen, för att inte tala om midsommarafton. Vilka blir lidandes? Jo, millenniebarnen!" skriver insÀndarskribenten.

"I skolavslutningstider hör jordgubbstÄrta till i de flesta svenska folkhemmen, för att inte tala om midsommarafton. Vilka blir lidandes? Jo, millenniebarnen!" skriver insÀndarskribenten.

Foto: Veronica Karlsson

InsÀndare2021-06-15 15:15
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

IgĂ„r svor jag och tvĂ„ nĂ€ra vĂ€nner till mig över kilopriset pĂ„ jordgubbar. Hur Ă€r det möjligt att butikerna kan ta 139 kronor kilot för svenska jordgubbar? Och ni som tar jordgubbsförsĂ€ljarna i försvar eller MVT:s fanclub pĂ„ Facebook som kommer med beska kommentarer nĂ€r folk klagar över lĂ„sta artiklar för dem som inte har ett abonnemang, att det Ă€r bara att dra in pĂ„ "fredagsmyset" sĂ„ fĂ„r man rĂ„d. 

Nej, lever man pĂ„ ersĂ€ttning frĂ„n FörsĂ€kringskassan eller har blivit utförsĂ€krad och tvingas söka försörjningsstöd frĂ„n socialen, finns det inte pengar till frukt och grönt, dagstidningar, cava, prosecco, godis, chips, lĂ€sk, glass i stora lass i sommartider, gymkort, fritidsaktiviteter, klĂ€der och skor efter vĂ€der, munskydd, mediciner etcetera. Och jag talar utifrĂ„n egen erfarenhet! 

I skolavslutningstider hör jordgubbstĂ„rta till i de flesta svenska folkhemmen, för att inte tala om midsommarafton. Vilka blir lidandes? Jo, millenniebarnen! I början av 1990-talet var inkomstskillnaderna förhĂ„llandevis smĂ„ i Sverige och dĂ€rmed uppmĂ€ttes en lĂ„g relativ barnfattigdom. 1997 var den relativa barnfattigdomen i Sverige 7 procent. 2.0 ligger den pĂ„ 9,3%. UrsĂ€kta mig alla barmhĂ€rtiga samariter som skĂ€nker pengar till julĂ€nglar och julhjĂ€lpen eller övriga insamlingsbössor som samlar in pengar till fattiga barn i Sverige 2.0, och som skriker "avgĂ„" sĂ„ fort ni hör att ett parti (V) av Ă„tta möjliga vill höja skatten nĂ„gra korvören? 

Tror ni inte att det skulle kÀnnas bÀttre för dem, om de slapp förlita sig pÄ allmosor och de fick ut pÄ sina egna inbetalda försÀkringar som varje svensk medborgare betalar in skatt till varje mÄnad, för att nyttja om just livet vÀnder? TalesÀttet "Svenskarna Àr ett fÀrgglatt folk: Àter grönt, röstar rött, lever blÄtt och jobbar svart" stÀmmer vÀl in pÄ Medelsvensson 2.0!