MVT och Corren satsar i Borensberg

"Ska vi vara relevanta för våra läsare kan vi inte bara bevaka de större städerna", säger Nils Olausson, publisher och vd.

Borensberg 9 april 2020 15:15

2018 startade MVT och Corren ett samarbete med Borensberg 360-bloggare som rapporterat från orten. 93-årige Evald som fick äta ensam när kommunen stängde dagstugan, Carina som brinner för bortsprungna hundar och lekplasten som plötsligt försvann vid Strandbadet är några texter som bloggarna skrivit. 

– Det här är verkligen ett lyft i vår bevakning i Borensberg. Artiklarna har blivit väl lästa! Det är i mångt och mycket ett demokratiprojekt, säger Henrik Lindberg, projektledare.

Projektet som till viss del fått statligt stöd, ska nu bli ett permanent inslag i mediehusens rapportering. De nuvarande bloggarna i Borensberg och de övriga 360-områdena i Ydre, Tjällmo, Skärblacka och Vikbolandet blir anlitade som frilansskribenter.

– Projektet är jätteviktigt. För 30 år sedan kunde tidningarna ha stora lokalredaktioner. Den bemanningen kan vi inte längre ha, och då gäller det att hitta nya vägar, säger Nils Olausson.

I och med den nya satsningen kommer det tätare och mer kontinuerligt publiceras artiklar från Borensberg. För att kunna läsa borensbergsartiklarna framöver,  kommer läsarna att behöva en prenumeration på MVT eller Corren. Tidigare har texterna varit öppna för alla.

– Vid årsskiftet tog stödet från staten slut. Det här är en satsning från vår sida – och den behöver finansieras, säger Nils Olausson.

Kommer de här orterna att slutas granskas av faktiska journalister?

– Nej. Tanken är inte att de här skribenterna ska göra tyngre journalistik av det slaget. När det är aktuellt kopplar vi in reportrar från redaktionerna, säger Henrik Lindberg. 

Nils Olausson flikar in:

– Men vi tror att skribenterna kan bidra med värdefulla tips.

MVT och Correns frilansreportrar i Borensberg är för närvarande Lina Gillman, Agnes Ganestål och Johan Tiljö. 

– Bra att det satsas på lokal rapportering, säger Johan.  

Agnes tycker det är kul att få skriva och fokusera på orten där hon har vuxit upp.

– Små orter kan lätt drunkna bland större städer, det är svårt för personer och evenemang på mindre platser att få synas. 

Lina känner ett stort driv att få bevaka Borensbergsområdet. 

– Jag vill skriva om allt möjligt, sådant som berör och engagerar folk är ju extra roligt.   

– Jag skriver gärna om lokala företag och föreningsaktiviteter, säger Johan. 

Alla tre välkomnar tips och idéer på saker att skriva om via telefon, mail eller personlig kontakt. 

– Det är alltid tacksamt med tips då det är svårt att hålla reda på allt som händer själv, säger Agnes.  
 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa