Stor ladugård brann ner – kan ryka i flera dagar

Röken kan dra in över Motala om vinden ligger på och räddningstjänsten uppmanar allmänheten att stänga fönster, dörrar och ventilation om man känner obehag.

Motala 10 augusti 2020 00:59

Klockan 00.16 kom larmet in till SOS. En brand hade brutit ut i en ladugård strax norr om Motala, och byggnaden har under natten brunnit för fullt.

– Den har rasat ihop redan. Vi låter den brinna ned under säkra former, berättade Ulf Asplund, operatör vid räddningstjänsten i Östergötland, när släckningsarbetet inletts.

Byggnaden ska vara 80 meter lång och innehöll inga djur. Inga personer har skadats och branden höll sig till ladugården.

– Tror det mesta är avvärjt. Det var några andra byggnader i närheten men det ska inte vara någon fara just nu, sade Ulf Asplund.

Räddningstjänsten har under natten haft flera bilar och sammanlagt 14 brandmän på plats. Riksväg 34 stängdes av på grund av hettan och öppnades vid 01.45-tiden upp igen med reducerad hastighet.

Även eltekniker kallades till platsen då hela området blev strömlöst som följd av branden.

Vid tretiden gick räddningstjänsten ut med ett viktigt meddelande till allmänheten angående röken som kan dra in mot stan.

– Vinden ligger i riktning in mot tätorten och under morgonen kan röklukten göra sig påmind. Om man känner obehag så rekommenderar vi att stänga fönster, dörrar och ventilation, skriver Mikael Kalered, inre befäl vid räddningstjänsten.

Röken i sig ska inte vara farlig, men kan ge obehag. Räddningstjänsten vill också informera att röken eventuellt kännas av 2-3 dagar framåt, beroende på vinden.

Hur branden uppstod är oklart men polisen har ingen misstanke om brott. Strax före klockan fyra kunde man konstatera att läget var helt under kontroll, och räddningstjänsten började minska på styrkorna.

Under morgonen och förmiddagen så kommer räddningstjänsten att vara kvar på platsen med en tankbil och två man. När läget bedöms rätt så kommer ansvaret att läggas över på den som är ansvarig för marken. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Alexander Nyrinder
Jonathan Engberg

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Motala

"Mötet mellan människor går inte riktigt att ersätta"

Motala

Motalaskola utsattes för äggkastning och klotter

Motala

Motalapar åtalas efter köp av narkotiska tabletter

Motala

Motalabo hotade att skjuta ihjäl svärdottern i kattbråk

Motala

Efter årets gymnasieval:"Kan behöva justera antalet platser"

Visa fler