Fokus på det lokala i MVTs nya satsning

Med lokal journalistik i fokus satsar mediehuset MVT på eget utgivaransvar och fler nyhetsreportrar. Ny chefredaktör är Motalabon Therese Trogen.

Motala/Vadstena 27 november 2020 06:00

Den nya organisationen innebär bland annat att Motala & Vadstena Tidning, som är en del av Öst Media, får en egen ansvarig utgivare. Tidigare har Maria Kustvik haft det ansvaret, men nu tar Therese Trogen över och blir även MVT:s chefredaktör.

– Therese är en erfaren tidningsmakare som har ett enormt driv och en stark nyhetsnäsa. Hon är Motalabo och brinner för hela den här delen av länet. För mig var det sjävklart att Therese skulle ha den här rollen, säger Nils Olauson, vd för Öst Media.

– Den lokala journalistiken är det viktigaste för vårt mediehus. Jag vill driva på den utvecklingen tillsammans med mina kompetenta medarbetare. Och i samklang med kunderna, tittarna, läsarna och invånarna i Motala och Vadstena, säger Therese Trogen.

 

Therese Trogen kommer närmast från tjänsten som nyhetschef på Östgöta Correspondenten. Hon har 20 år av journalistisk erfarenhet med sig, bland annat som lokalreporter i Motala och Vadstena och som ansvarig för tidningsproduktionen inom Öst Media.

– Läsaraffären är oerhört viktig. Vi måste göra journalistik som de som lever och verkar i Motala och Vadstena kommuner tycker är värd att betala för, säger hon och fortsätter:

– MVT ska vara det självklara nyhetsvalet lokalt. När du vill veta vad som har hänt eller vad som pågår – då ska vi vara där och berätta det för dig. 

Målet är att dubbla antalet digitala prenumeranter på tre år.

– Ska vi lyckas med det måste vi satsa. Därför kommer vi att nyanställa tre reportrar som brinner för att arbeta på den lokala arenan. Tillsammans bygger vi det framtida lokala mediehuset, säger Therese Trogen.

 

Nu väntar ett större fokus på att journalistiken som görs på MVT ska vara modig och sticka ut, att den ska engagera men också vara informativ och nyttig för läsaren.

– Vi ska inte bara rapportera. Vi ska ge våra läsare och tittare mer. Det är en utmaning och kräver att vi konstant är på tå för att ta reda på vad läsarna vill ha.

Den förstärkta redaktionen kommer att satsa på en mer närvarande journalistik, fler artiklar och inslag.

– Jag vill att vi ska möta fler människor. Det finns så många livsöden och historier som är värda att berätta, som berör och som kan få oss att känna hopp inför framtiden. Jag tycker att det är en viktig del av den lokala journalistiken, säger hon och fortsätter: 

– Jag ser väldigt mycket fram emot att få vara med och göra journalistik på min egen hemmaarena igen. Att få göra skillnad här, det har jag längtat efter. 

 

Mats Bengtsson som tidigare haft rollen som kombinerad chefredaktör och nyhetschef på Motala & Vadstena Tidning kliver av sina uppdrag sista november. Istället blir det Ewa Nyrinder som tidigare haft tjänsten som biträdande nyhetschef som nu tar över och blir nyhetschef.

– Det har varit många bra år på MVT, men nu känner jag att det var dags att göra något nytt. Vad det är vet jag inte än. Jag tycker att Therese är ett bra val som chefredaktör. Hon har full koll på Motala och Vadstena, så det känns tryggt att lämna över. Det finns jättemycket kompetens i MVT:s nyhetsledning. Sedan har vi ju också en jättebra styrka som jobbar här, och det kommer jag ju att sakna, säger Mats Bengtsson.

– Jag är mycket tacksam över Mats insats under de 26 år som han har jobbat. Framförallt de senaste åren då han lett MVT med trygg hand genom en tid där mediebranschen har genomgått stora förändringar, säger Nils Olauson.

Therese Trogen

Ålder: 42 år.

Familj: Sambo och två söner. Stor och kär släkt.

Bor: Varamon, Motala.

Fritid: Umgås med familj och vänner, laga mat, läsa, titta på serier och snabba promenader längs med vattnet.

Dold talang: "Jag gick en guidekurs i Vadstena för 20 år sedan, så med lite uppfräschning kan jag nog guida i Vadstena"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: En häxjakt på privatpersonerna som överklagat

Journalistik

Inga lediga jobb

Krönika

Therese Trogen: "Den lokala bevakningen är vårt existensberättigande"

Motala

MVT-reporter medverkar i lärobok

Mats Bengtsson: Då var det dags att säga hej då

Visa fler