Sparande ska uppmuntras och inte straffas

Socialdemokraternas så kallade jämlikhetsgrupp har under ledning av Magdalena Andersson tagit fram förslag som kraftigt försämrar villkoren för sparande.

Sverige 10 juni 2021 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bland annat har man aviserat ett tak på ISK (investeringssparkonton). Detta skulle göra det mycket svårare för unga att spara till en kontantinsats till sin första bostad och till sin framtida pension.

I ett av västvärldens mest skuldsatta folk är det helt orimligt att öka skatten på sparande och införa ett tak för hur mycket man kan spara på ett ISK. Vi förstår att Socialdemokraterna har en ovilja till att människor sparar själva och tar ansvar för sin egen framtid. Det ryms inte inom den förmyndarmentalitet som kommer med socialismen. Vi som däremot tror på att den enskilde ska få ta egna beslut, skapa sig själv en bättre tillvaro och bli sin egen lyckas smed måste stå upp mot detta.

 

Därför måste skatterna på sparande bli lägre och villkoren för sparande bli bättre. När den klåfingriga finansminister Andersson vill försämra villkoren för den bostadslängtande unga eller den hårt arbetande framtida pensionären är det vår plikt som moderater att stå upp för den enskilde.

Bara det faktum att Magdalena Andersson har mage att kalla den schablonbeskattning som idag sker på ISK för subventioner säger något om Socialdemokraterna. Alla resurser som den enskilde skapar genom arbete eller företagande är i första hands staten. Resurser som den enskilde får behålla på nåder av den stora socialdemokratiska staten. Det synsättet vänder vi moderater oss ifrån.

 

De tillgångar som människor skapar är i första hand hans eller hennes egna resurser. Sedan får staten på nåder ta del av dessa för att organisera den verksamhet som bäst görs från det offentligas sida. Det offentliga ska aldrig ta ut mer pengar än absolut nödvändigt från det arbetande folket och absolut inte på bekostnad av att människor inte har råd att forma sin egen framtid.

 

Därför är vi glada att vår finansministerkandidat heter Elisabeth Svantesson och inte Magdalena Andersson. Vi moderater vill sänka skatten på sparande och föreslår en sänkning på en miljard kronor för att uppmuntra till eget sparande. Så kan vi bidra till att stärka enskilda och familjer och bygga Sverige starkt.

John Weinerhall (M), riksdagsledamot Östergötlands län
Jacob Cernvall, distriktsordförande Moderata Ungdomsförbundet Östergötland

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Migration

Stor ökning av tillfälliga uppehållstillstånd väntas

Debatt

Debatt: Spara inte på våldsutsatta kvinnor

Motala

Parkeringsböter allt vanligare i kommunen

Politik

Ungsossar ska ta kamp mot uppgivenhet

Ledare

Ledare: Cyberkrig är inte längre science fiction

Visa fler