Minnesord Anna Stråkander Ahlesten

Anna Stråkander Ahlesten

Vadstena 9 februari 2021 14:00

Vi har med sorg mottagit beskedet att förre detta landstingsrådet och vår tidigare kollega Anna Stråkander Ahlesten gått bort. Anna Stråkander Ahlesten var djupt engagerad i politiken på olika nivåer under många år, men det var inom landstingspolitiken som hon hade sitt största engagemang. Vi hade den stora förmånen att arbeta tillsammans med Anna under hennes aktiva tid.

 

Anna blev invald i landstingsfullmäktige 1979. Hon var landstingsråd i två omgångar dels 1983-85 och 1992-98. Anna inledde sitt landstingspolitiska engagemang inom utbildnings- och kulturnämnden. Hon innehade en mängd olika uppdrag under sin aktiva tid i Landstinget i Östergötland (nuvarande Region Östergötland) fram till 2003. Anna hade även uppdrag inom dåvarande Landstingsförbundet.

 

Hälso- och sjukvårdsfrågor kom dock att bli Annas stora engagemang genom åren. Under åren 1991-94 var hon bland annat ordförande i den dåvarande Sjukhusvårdsnämnden när Alliansen styrde i det dåvarande landstinget under den mandatperioden. Anna var en av de drivande av förändringen av den politiska organisationen i landstinget i början av 1990-talet. Hon lyfte tydligt in patientens behov i politiken och var med och utvecklade den politiska styrmodell med beställare och utförare som lever kvar än idag.

 

Vi är många som minns Annas stora engagemang för bland annat Lasarettet i Motala, men även för hälsofrågor och möjligheten till ett friskare liv. Hon var noggrann och kunnig men också en omtänksam och stöttande kollega. Anna var i grunden lärare och den rollen tog hon ofta med sig som lärare och mentor för framför allt nya och unga politiker.  Hon tog sig an sitt politiska uppdrag med både humor och glädje. För Anna var det viktigt att kunna mäta resultat av de uppdrag och åtgärder som man som politiker beslutade om.

 

Anna lämnade som landstingsråd efter valet 1998 och landstingspolitiken 2002. Då fick hon mer tid att vara tillsammans med maken och familjen, men också för att besöka sitt älskade Dalarö.

Våra tankar går till Annas make Bengt och övriga familjen i denna svåra stund. Vi är tacksamma för att vi fått arbeta tillsammans med Anna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Minnesord

Minnesord Birgit Isaksson

Minnesord Agneta Alvefjord

Minnesord Therese Bremer

Till minne av Arne Karlsson

Minnesord

Minnesord Magnus Gomér

Visa fler
Läs mer!

Till minne av Arne Karlsson

Vadstena

Därför ordnar Vadstena kurs i föräldraskap