Kanske skulle det heta Motala kommuns park istället?

Har precis tittat på videon "visualisering av Varamon" om en eventuell etablering av Lalandia.

Motala 4 maj 2021 13:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om man bara tänker sig en varm sommardag; alla semesterboendena som presenteras i videon skulle vara uthyrda, samt Motalabor och tillresta som också vill njuta av Varamons riviera är på plats. Vilken plats? frågar jag mig då. 

 

Inte för att jag är något snille på matematik, men jag förstår så pass mycket att när man fyllt en flaska med vatten så är den full även om önskan vore att den skulle kunna gå att fylla i lite till. Denna liknelse ser jag i Varamon en fin sommardag, var skall alla människor få rum, när det redan nu är kaos utan Lalandias semesterboende. 

Familjer med flera barn, barnvagnar och allt vad som ingår i en dag på stranden, äldre och personer med funktionsnedsättning som kommer i bil, var är det tänkt att dessa skall parkera sina bilar?

 

När man tittar på de parkeringar som finns i anslutning till de olika boendena så verkar dom ju knappt räcka till de som bor där. Varamovägen, hur är den tänkt att bli? Ska den breddas? Idag är det ju precis att två bilar kan mötas, plus att man under sommartid med mycket folk i rörelse så ska ju både gångtrafikanter, mopeder och cyklar samsas på denna yta tillsammans med bilar och bussar. 

 

Ser också på bilder från Folkets park med all utsmyckning, också där har jag en fråga, vad står Folkets park för? Kanske skulle det heta Motala kommuns park istället? Folkets park är en kulturanläggning vars historia började för över 100 år sedan. När den första Folkets park revs 1969 gav Motala kommun ett löfte till Motalaborna att en ny park skulle byggas vilket blev Folkets park i Marieberg. 

 

2014 köper Motala kommun parken, verksamheten i parken läggs successivt ner. Med detta menar jag att det inte längre kan kallas Folkets park då Motalaborna inte har haft något att säga till om utan att det är de styrande i kommunen som beslutat dess framtid, därav namnet Motala kommuns park. En så fin byggnad med så mycket potential för både gamla och unga året runt. 

Har läst att man inte får riva friska hus om det inte är någon ändring i infrastrukturen i form av stora nätverk till exempel vägar, järnvägar med mera. (Plan- och bygglag, 4 kapitlet, paragraferna 14 och 15). 

 

Kanske en del av er har hört talas om byggandet av en Muminpark i Karlstad av ett privat bolag Muumimaailma Oy från Finland, parken skulle ligga på ett vackert friluftsområde, Skutberget. Där, precis som här, blev Karlstadsborna uppdelade i en för och en emot etableringen. 

Nyligen kom domstolens beslut om att parken ej skall få byggas. Motivering, "inte en kommunal angelägenhet" visserligen kan parken vara av ett allmänt intresse för kommunen, men kostnaderna för temaparken kan inte betraktas som proportionerliga i förhållandet till den förväntade nyttan av parken. Förvaltningsrätten anser dessutom att det ​strider om bestämmelserna om stöd till enskild näringsidkare.

 

Mina slutord blir alltså tänk efter ordentligt innan beslut om Lalandias etablering.

Jag har inget emot Lalandias koncept, utan den angivna platsen. Är heller inte emot en utveckling av Varamon men detta kallar jag för att utnyttja naturen. 

Kom på en sak till, har hört att alla de politiska partierna i Motala kommun är för en etablering, tycker det känns som en svag kommun att ingen ifrågasätter etableringen ur någon synpunkt, till exempel som Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Gunilla S- Lindahl

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ledare

Ledare: Motalatriss i viktiga frågor om vatten

Motala

EU-satsning kring Vättern läggs ner: "Olyckligt"

Motala

Så stor andel av Motalas hushåll på landsbygden ska få fiber

Motala

De var populäraste namnen i Motala och Vadstena 2020

Motala

Här är Motalaföretaget som fyller 100 år

Visa fler