Hatten av för begåvad Bornebusch

I nya serien "Älska mig" bevisar Josephine Bornebusch verkligen att hon är en kvinna att räkna med på många sätt.

Linköpings kommun 23 oktober 2019 09:09
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hon är lika självklar som fruktansvärt rolig i rollen som lyxhustrun och överklassmamman Mickan. När humorserien "Solsidan" nu äntligen är tillbaka på söndagskvällarna i Tv4 efter fyra års paus inser jag att det är Josephine Bornebusch jag saknat mest. Ingen (utom Susanne Reuter förstås) kan leverera dräpande repliker med samma finess som hon. Men Josephine Bornebusch är inte bara en lysande komedienn utan även manusförfattare och regissör av rang. Det visar hon tydligt i egna serien "Älska mig" som nyligen hade premiär på Viaplay. Förutom att hon både skrivit och regisserat spelar hon också huvudrollen som den desillusionerade läkaren Clara vars biologiska klocka börjat ticka oroväckande högt. Efter tre avsnitt är det svårt att inte älska henne och de andra lätt skruvade och tilltufsade karaktärerna. Handlingen är både oväntad och dråplig, dessutom finns en svärta som tillför dramakomedin välbehövlig nerv och djup. 

 

En annan ganska otippad favorit just nu är "Rätta virket" (måndagar i SVT). Trots att mitt intresse för byggnadsvård hittills varit högst begränsat fann jag mig själv sträcktitta på de fyra avsnitt som finns utlagda på play. Tre timmermän iklädda sekelskifteskläder renoverar med varsam hand  ett gammalt torp. De kokar färg, spikar läkt, tillverkar plommonstop, stretchar och käkar vegantårta i sommarfager miljö. Allt ackompanjerat av ett fantastiskt soundtrack. Det är nördigt, vilsamt, intressant och alldeles underbart.

BÄST JUST NU

När Jesper Rönndahl lämnade "Svenska nyheter" trodde jag att det skulle innebära sotdöden för det populära satirprogrammet. Men hans arvtagare Kristoffer Appelquist lyckas ju med konsttycket att ta programledarrollen till ytterligare en nivå. En rasande rolig halvtimme i ett hisnande tempo  som är en perfekt avslutning på veckan. SVT, fredagar kl 22 

SER FRAM EMOT

"Vår tid är nu". Det har hunnit bli 1968 när vi återser syskonen Löwander, Calle och de andra i den tredje säsongen.. Premiär i SVT måndag 28/10 kl 20.

"Allt för Sverige". Söndagkvällarnas fåniga tjuv och polis-lek är äntligen över. Bra mycket bättre med känslosamma amerikaner som söker sina rötter. Premiär SVT söndag 27/10 kl 20.

STREAMINGTIPS

"Unbelievable".  Den verklighetsbaserade miniserien om jakten på en serievåldtäktsman är lika gripande som spännande. Måste ses! Netflix.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostmedia.se

 

Ann-Charlotte Irhede

Ämnen du kan följa
tv-spaning
TV-spaning

Mogen kärlek som roar, förtrollar och förför

TV-spaning

Bornebusch som älskvärt sällskap i coronatider

TV-spaning

Verklighetsflykt som bot mot virusångest

TV-spaning

Leif GW förklarar hur allt hänger ihop

TV-spaning

Det våras för kärlek och dejtingromantik

Visa fler
Läs mer!
Musik

Startfältet i "Idol" klart efter kvalfinalen

Kultur och Nöje

Avslöjande om penningtvätt belönat

Ishockey

Robertsson: "Då kan vad som helst hända"

Recension

En farsartad tystnad hos Östgötateatern

Ishockey

LIVE: Ny målisen på plats - så var LHC:s fredagsträning

Visa fler