Gammal skåpmat är inte att förakta

Inte mycket är nytt under septembersolen när tv-kanalerna serverar sin hösttablå, men kära återseenden har sin tjusning.

Linköpings kommun 24 september 2019 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu duggar höstpremiärerna tätt i tv-tablåerna. "Doobidoo", "Skavlan" och "Alla för en" är tillbaka i SVT och den här veckan startar "Kockarnas kamp", "Bonde söker fru" och "Hela Sverige bakar" på Tv4. Idel säkra och beprövade kort. Inte särskilt nyskapande, men det är ju också ganska tryggt att som tv-tittare känna igen sig och veta vad man får. Det är ju inte heller så att nya och djärva idéer självklart är bättre än de gamla. Ofta slår programmakarna liksom knut på sig själva och resultatet blir därefter.  Så jag gläds åt en tv-höst med trotjänare som "Så mycket bättre", "På spåret" och "Allt för Sverige".

Än tryggare var det förstås i tv:s barndom när ALLA tittade på "Hylands hörna" på lördagskvällarna. Även om det förekom överraskningar också då. Som när i Per Oscarsson i direktsändning plötsligt började klä av sig och prata om hur barn blir till – en traumatisk upplevelse i familjens tv-soffa som jag förmodligen delar  med många av mina generationskamrater. Men Lennart Hyland själv hanterade som alltid situationen. Vilket proffs han var! Det blir oerhört tydligt i dokumentären "Hyland", som visas i SVT på fredag (den finns redan tillgängligt på play). Med lugn, närvaro och respekt fick han både gäster och tv-tittare att känna sig bekväma. Egenskaper som många av dagens programledare har mycket att lära av. Dokumentären skildrar också framgångens baksida med orimlig arbetsbelastning, prestationsångest och alkoholism. Det är både sorgligt och tragiskt. Men känslan som dröjer kvar hos mig är varm vördnad för en verkligt dedikerad och duktig yrkesmänniska.

 

Ni missar väl inte "The sinner"? En glimrande thrillerpärla som ligger väl dold sent på fredagskvällarna i SVT:s tablå. Det är den andra fristående säsongen av detta klart sevärda amerikanska kriminaldrama som nu visas. Psykologisk spänning, intressanta karaktärer och smart intrig med överraskande vändningar.

HURRA

Så välförtjänt att "Chernobyl", regisserad av svenske Johan Renck, blev flerfaldigt prisad på Emmygalan nyligen. Skrämmande bra miniserie som måste ses! HBO Nordic

VECKANS KÄFTSMÄLL

"How dare you! Ni har stulit min barndom och mina drömmar med era tomma ord." Hela Greta Thunbergs drygt fyra minuter långa tal från FN:s klimatmöte finns att se på SVT play. 

STREAMINGTIPS

Sminkad till näst intill oigenkännlighet är Russell Crowe  lysande i rollen som  Fox News-skaparen och mediemogulen Roger Ailes i miniserien "The loudest voice".  Ett lika välgjort som spännande stycke nutidshistoria. HBO Nordic

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostmedia.se

Ann-Charlotte Irhede

Ämnen du kan följa
tv-spaning
TV-spaning

Mogen kärlek som roar, förtrollar och förför

TV-spaning

Bornebusch som älskvärt sällskap i coronatider

TV-spaning

Verklighetsflykt som bot mot virusångest

TV-spaning

Leif GW förklarar hur allt hänger ihop

TV-spaning

Det våras för kärlek och dejtingromantik

Visa fler
Läs mer!
Musik

Startfältet i "Idol" klart efter kvalfinalen

Kultur och Nöje

Avslöjande om penningtvätt belönat

Ishockey

Robertsson: "Då kan vad som helst hända"

Recension

En farsartad tystnad hos Östgötateatern

Ishockey

LIVE: Ny målisen på plats - så var LHC:s fredagsträning

Visa fler