MVT och Corren satsar i Tjällmo

"Ska vi vara relevanta för våra läsare kan vi inte bara bevaka de större städerna", säger Nils Olausson, publisher och vd.

Tjällmo 11 april 2020 09:00

2018 startade MVT och Corren ett samarbete med Tjällmo 360-bloggare som rapporterat från orten. Nyrenoverade brandstationen, belysningen som ska påminna om solljus och få kossor att må bättre och tjällmobon som blev digitalt isolerad när kopparnätet stängdes ner, är några texter som bloggarna skrivit. 

– Det här är verkligen ett lyft i vår bevakning i Tjällmo. Artiklarna har blivit väl lästa! Det är i mångt och mycket ett demokratiprojekt, säger Henrik Lindberg, projektledare.

Projektet som till viss del fått statligt stöd, ska nu bli ett permanent inslag i mediehusens rapportering. De nuvarande bloggarna i Tjällmo och de övriga 360-områdena i Ydre, Borensberg, Skärblacka och Vikbolandet blir anlitade som frilansskribenter.

– Projektet är jätteviktigt. För 30 år sedan kunde tidningarna ha stora lokalredaktioner. Den bemanningen kan vi inte längre ha, och då gäller det att hitta nya vägar, säger Nils Olausson.

I och med den nya satsningen kommer det tätare och mer kontinuerligt publiceras artiklar från Tjällmo. För att kunna läsa tjällmoartiklarna framöver,  kommer läsarna att behöva en prenumeration på MVT eller Corren. Tidigare har texterna varit öppna för alla.

– Vid årsskiftet tog stödet från staten slut. Det här är en satsning från vår sida – och den behöver finansieras, säger Nils Olausson.

Kommer de här orterna att slutas granskas av faktiska journalister?

– Nej. Tanken är inte att de här skribenterna ska göra tyngre journalistik av det slaget. När det är aktuellt kopplar vi in reportrar från redaktionerna, säger Henrik Lindberg. 

Nils Olausson flikar in:

– Men vi tror att skribenterna kan bidra med värdefulla tips.

MVT och Correns frilansreportrar i Tjällmo är för närvarande Ulrika Johansson, Rolf Hansson och Åsa Gellerstedt. 

– Kul att det satsas på en fortsättning. Det är viktigt att nyhetsrapporteringen kommer från alla håll i samhället, säger Åsa. 

Ulrika instämmer.   

– Jag vill skriva om ämnen där man kan fungera som en kanal ut mot till exempel kommunen och förmedla en lösning eller ett svar till bygden. 

Rolf tycker det är kul att få kombinera sin skrivklåda och nyfikenhet.

– Jag vill gärna skriva om lokala händelser och gärna om intressanta personligheter. 

Alla tre välkomnar tips och idéer på saker att skriva om via telefon, mail eller personlig kontakt. 

– Berätta för oss så berättar vi för fler, säger Rolf.  
 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa