Den ena forskarrapporten efter den andra säger att barn rör sig för lite nu för tiden. Men det gällde inte Vadstenas barn på torsdagskvällen. För då sprang varenda elev i Vadstenas grundskolor Livsstilsloppet. Totalt 984 om vi ska vara noggranna.

– Och de som är i åldrarna ett till fem och går på förskolan sprang tidigare i dag. Så nu är de i rörelse allihop, säger Henrik Roshamn som är projektledare för Livsstil 2000. Ett projekt som inleddes för nära 20 år sedan. När Vadstenaeleverna nu sprang Livsstilsloppet för fjärde gången berättade Roshamn att Vadstena är i färd med att ta projektet ytterligare ett steg vidare.

– Nu har vi en pilotklass som har rörelse på schemat varje dag. Det är ju det senaste inom forskningen att rörelse är bra för skolresultaten.

Artikelbild

| Livsstil. Det var full fart när starten gick i Livsstilsloppet. Loppet där samtliga elever i Vadstena springer.

Om det var skolresultaten som eleverna hade i tanken när de gav sig i väg låter vi vara osagt. Däremot kan vi konstatera att det fanns gott om spring i benen när det bar iväg. Några kilometer senare pustade Julius Uneus belåtet ut och stärkte sig med en korv efter loppet.

– Jag joggade först. Sen sprang jag järnet på slutet. Det är roligt att springa med så många andra, säger Julius som gillar att Vadstena har ett livsstilsprojekt som ser till att hålla dem i rörelse.

För att bara sitta still menar Julius att han inte mår bra av.

– Då blir jag rastlös och jobbig, konstaterar han.

Artikelbild

Lika kvick i benen var Lova von Welden och hon gillade speciellt en sak med loppet.

– Det bästa är att det är så många som hejar.