Tredje upplagan av vattenloppet Downwinder gick i mål på Varamons strand på lördagseftermiddagen.

Det blev en lång färd för de surfare och paddlare som gav sig ut på Vättern. På grund av att det var nästintill vindstilla när deltagarna gav sig ut på vattnet från Vadstena slott blev det en långsammare färd än vad många kanske hade hoppats på. När vinden svek motionärerna fick de jobba desto hårdare med egna muskler för att ta sig fram till Varamon.

– Det här var jättekul, det hade säkert varit ännu roligare om vi hade haft riktig "downwind". Nu hade vi lite sidvind, eller inte så mycket vind alls, säger Peter Hallor, som tog sig de knappa två milen ståendes på en så kallad Stand up paddleboard.

Artikelbild

| Nöjd. Jonas Sääv var först att nå Varamon i sin kajak.

– Nu fick vi kämpa lite, men det gick bra det också, fortsätter han.

Hur är det att stå upp på en bräda och paddla en så lång sträcka?

– Det är skönt. Bra motion för hela kroppen. Man behöver förbereda sig lite om man ska klara att stå upp en sån här lång sträcka. Träna helt enkelt, berättar Peter Hallor.

Han kom sexa av alla deltagare och tvåa bland de som tog sig fram på en Stand up paddleboard.

Artikelbild

| Den så kallade Stand up paddleboarden var populär i Vättern.

Tävlingsledaren Joachim Larsson befinner sig ute på Vättern under tävlingen, mitt emellan Vadstena och Motala för att var mer exakt.

– Jag delar ut vätska till seglarna här ute på vattnet, säger han.

Artikelbild

Någon vinnare utsågs inte i det här motionsloppet, men först att nå Varamon är Jonas Sääv i en surfski, som är en slags kajak.

– Jätteskön känsla, bra väder med mycket syre i luften och en härlig motionstur, sammanfattar han upplevelsen.