Så skulle bandyhallen kunna byggas

Kraven för aktivitetshallsbygget är många. Därför tittar man nu på två alternativ där det ena innebär en omgående flytt av isen och skulle innebära miljonkostnader. Det andra har en väldigt snäv tidsplan.

Eken intill den blivande hallen ska bevaras. Därför måste isen flyttas.

Eken intill den blivande hallen ska bevaras. Därför måste isen flyttas.

Foto: Jens Bollius

Motala2018-04-25 20:00

Förstudien för aktivitetshallen är inne i skarpt läge och tidsplanen är knapp om man ska hinna blir klara år 2020. Samtidigt finns det många faktorer som påverkar. Detaljplanen för området måste klubbas av fullmäktige i juni, men där är politikerna just nu oense. Man måste också få bygglov och politikerna måste enas om prislappen som ännu är okänd.

Dessutom finns kravet att bygget, när det sker, inte ska störa IFK:s verksamhet. En stor fråga handlar därför om hur bandyspel och byggarbetare ska samsas på ytan. Just nu finns två alternativ.

Oavsett vilken lösning som väljs så måste isbädden flyttas för att skydda en stor ek. Det första förslaget går då ut på att man river IFK:s kansli och förskjuter hela ispisten tio meter mot Idrottsparken. Det möjliggör att man kan grundlägga för nästan hela hallstommen under IFK:s säsong och när de spelat klart nästa vår inleds arbetet med att få taket på plats. Säsongen 2019/2020 spelar IFK då i den nya hallen, men den nya isbädden gjuts först våren 2020 när bandyn spelat klart.

Men att flytta ispisten är inte enkelt.

– Egentligen skulle vi flytta den mot läktaren också, men det är helt orimligt. Vi måste också göra en riskvärdering om vi kan hantera ammoniaken i bädden när det är ett tak över, säger projektchef Fredrik Eklöf.

Det stora problemet är ändå svårigheterna att på plats montera ihop de 90 meter långa takstolarna när den gamla grusbädden ligger där. Ett annat argument som talar emot det här alternativet är kostnaderna.

– Det som talar mot det här alternativet är arbetsmiljön och ekonomin. Det här innebär en merkostnad. Det handlar utan tvekan om miljonbelopp, säger Fredrik Eklöf.

Därför tittar man också på ett annat alternativ som dock är mycket tidskritiskt. Det innebär att den gamla grusbädden och vip-avdelningen rivs direkt när politikerna tagit beslut i sommar. Då gör man en ny ispist som tillfälligt kyls av den gamla ammoniakanläggningen eller en inhyrd. Isbädden är klar i oktober, november. IFK spelar då på ny is, men under bar himmel. Under säsongen gjuts grunden till byggnaden och i mars påbörjas arbetet med att få takstommen på plats.

– Ambitionen är då att hallen med tillhörande installationsdelar och kylanläggning skall vara klar till säsongen 2019, säger Fredrik Eklöf.

Byggalternativen

Alternativ 1 - flytta isbädden

Redan i sommar när politikerna tagit alla beslut rivs IFK:s kansli och isbädden flyttas.

Medan IFK spelar sin säsong gjuts grunden för nästan hela byggnaden.

I mars 2019 påbörjas bygget av hallvolymen.

Säsongen 2019/2020 spelar IFK i denn nya hallen, men på den gamla isbädden.

Våren 2020 gjuts den nya isbädden.

Alternativ 2 - börja med isen

I sommar rivs vip-avdelningen och den gamla grusbädden.

En ny isbädd är klar i oktober, november. Den kyls tillfälligt med den gamla ammoniakanläggningen eller en inhyrd kylanläggning.

Under säsongen 2018/2019 gjuts grunden till byggnaden som börjar byggas i mars.

Efter säsongsavslutningen våren 2020 färdigställs så hela anläggningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om