– Det här betyder att vi inte kan genomföra premiären hemma under vecka 43, konstaterar IFK Motalas klubbchef Pär Beckne.
Vid ett besök på isstadion kan man konstatera att arbetet är igång för fullt i maskinrummet till den åldersstigna anläggningen. Lukten av ammoniak är påtaglig och företaget som arbetar med reparationerna spärrar för säkerhets skull av ett område.
Thomas Martinsson, enhetsschef vid kommunen, berättar att man nu arbetar febrilt med att i första hand få igång kylsystemet till ishallen.
– Vår förhoppning är att det ska vara klart om ungefär en månad. Det är den tidsplan vi arbetar efter nu.
Han betonar också att det nya systemet, efter reparationen, kommer vara betydligt säkrare än det tidigare.
– Vi blir av med närmare åtta ton ammoniak och det är en viktig aspekt att ha med. Det kommer fortfarande att finnas ammoniak kvar men det är en betydligt mindre del, bara runt 15 procent, jämfört med det gamla systemet vilket gör det mycket säkrare.
Målsättningen är nu att hela anläggningen med is även på bandyplan ska vara igång under vecka 44, i månadsskiftet oktober-november. Det är ungefär två veckor senare än tidigare.
För IFK Motala innebär det stora problem.
– Minst en match, kanske två, måste i så fall flyttas. Antingen får vi byta spelplats med Vänersborg och Edsbyn, de lag vi skulle mött hemma, eller så får vi hitta andra speldagar. Dessutom måste vi hitta andra platser att träna på under de här veckorna som vi räknat med is på vår hemmabana. Men vi förutsätter att Motala kommun står för alla omkostnader som vi får, säger Pär Beckne.
IFK Motala hade tagit fram ett annat förslag till lösning, där man skulle hyra maskiner hela säsongen, vilket skulle få isarna på plats i planerad tid.
Jimmy Szigeti är biträdande kommundirektör och han välkomnar IFK:s initiativ, även om man valde en annan lösning.
– Jag hoppas att IFK känner att vi är tacksamma för att de lagt ner mycket tid på att ge oss alternativ att jämföra. Men kommunen har nu gemensamt beslutat att reinvestera i den befintliga anläggningen är bättre, både ur tidsaspekt och ekonomiskt sett. Att reparera kostar strax under fem miljoner och då förlänger vi anläggningens livslängd med ett antal år. Att gå på det andra alternativet skulle kosta cirka 3,5 miljoner bara för den här säsongen.
Bo Ribers är ordförande i IFK Motala:
– Det är klart att det hade varit bättre för oss som förening om man gått på vårt förslag för då hade, enligt de uppgifter vi fått, isarna varit klara i så att säga vanlig tid. Vi utgår från att kommunen gör sitt yttersta för att säkerställa att vi har is till premiären den 27 oktober och att ishallen är klar innan den 19 september när vi har Peter "Foppa" Forsberg på besök för en tv-inspelning med vår förening.
Han fortsätter:
– Vår uppgift nu är att se till att A-laget får så bra förutsättningar som möjligt för sin elitidrott så att de klarar målsättningen för säsongen. Det vore bedrövligt om vi skulle åka ur elitserien på grund av en ammoniakläcka.
Huruvida IFK Motala och Motala AIF, som båda drabbas hårt av förseningarna, kommer att kompenseras ekonomiskt ger inte Szigeti något svar på.
– Den frågan hänvisar jag till kommunens bildnings- och fritidsförvaltning som har ansvaret gentemot föreningarna.