Dåliga resultat på banan och låga publiksiffror. Det är just nu tufft för Piraterna. Det låga besöksantalet på hemmamatcherna har dessutom påverkat klubbens ekonomi och nyligen kunde tidningen berätta att löneutbetaningen för förare skjutits upp. Men man har också bett kommunen om hjälp.

Läs mer: Piraternas desperata jakt på förare

Piraterna har sedan tidigare två lån hos kommunen. Det ena är på tre miljoner kronor och med en avbetalningsplan som innebär att 1,5 miljoner kronor ska lösas genom samverkansprojekt och resterande pengar hanteras genom att Piraterna amorterar av på tio år och när de betalas av så skriver kommunen av samma summa.

Artikelbild

| ANSTÅND. Piraterna har inte bara svårt att betala sina förare, utan även avbetalningarna på lånen till Motala kommun.

– Där finns just nu 1,2 miljoner kronor kvar och där avvaktar vi bara i nuläget. Men eftersom de inte har betalat av så har vi inte heller skrivit av någonting, säger kommundirektör Peter Ingesson.

Det andra lånet togs 2016 och är på en miljon kronor. Till skillnad från det äldre lånet är det belagt med amorteringskrav och ränta. Egentligen skulle Piraterna betalat av 75 000 kronor för första gången den 30 juni i år, men så blev det inte. Istället har man fått anstånd till 30 september.

– Jag vet inte om vi får några pengar då, det kan jag inte uttala mig om. Men vi ska sätta oss ner och diskutera när säsongen är över. De är ju i en bekymmersam situation, säger Peter Ingesson.

Han kan inte uttala sig om samtalen med Piraterna kommer att innebära att kommunen får några pengar alls i år.

Kan det bli frågan om att Piraterna får mer pengar?

– Jag kan inte uttala mig i nuläget om det eller om förutsättningarna för våra samtal. Det vi sagt nu är att vi skjuter på fodringarna tills vi kan föra en diskussion. Det är där som vi befinner oss och jag vill inte spekulera, säger Peter Ingesson.

Har Piraterna uttryckt en önskan om att få mer pengar eller att slippa betala de skulder man har?

– I samband med att de bad om anstånd uttryckte de ett nytt intresse, men vad det innebär eller vad det blir av det kan jag inte säga i dagsläget, säger Peter Ingesson och tillägger att det är en politisk fråga att avgöra.

Vad händer om Piraterna ramlar ur serien?

– Det har jag ingen aning om i dag, men jag antar att det inte hjälper deras ekonomiska situation, säger Peter Ingesson.

Piraternas vd Leif Johansson vill inte uttala sig om ekonomin, utan hänvisar till ordföranden Roger Månsson och det han sagt i tidningen tidigare. Vi har på måndagen inte kunnat nå Roger Månsson för ytterligare kommentarer.