Tränaren om hur Fjädern ska hålla i ettan

På lördag startar det. Ett nytt försök på förbundsnivå med Solfjäderstaden. Tränaren Emil Stille har bilden klar om vad han vill.

Genomgång med laget inför en av veckans träningar i Motala sporthall. Emil Stille vill coacha ett aggressivt lag, ett allround-lag som är kul att kolla på. Det är andra säsongen som Jönköpingskillen pendlar för att träna Solfjäderstaden, nu i ettan.

Genomgång med laget inför en av veckans träningar i Motala sporthall. Emil Stille vill coacha ett aggressivt lag, ett allround-lag som är kul att kolla på. Det är andra säsongen som Jönköpingskillen pendlar för att träna Solfjäderstaden, nu i ettan.

Foto: Jens Bollius

Innebandy2019-09-25 15:30

– Jag vill att vi ska vara aggressiva, ett allroundlag som är kul att kolla på, säger 35-åringen inför lördagens division 1-premiär mot Hovslätt i Jönköpings idrottshus.

Emil Stille går in i andra säsongen i sitt liv som pendlande idrottstränare, från Jönköping till Motala. Han gör det som Maifs fotbollstränare Christer Persson gör för första året. Faktum är att Stille och Persson känner varandra litegrann.

– Han kommer ju in i spelbutiken där jag jobbar ibland, den finns i Södraland och han kommer ju från J Södra, berättar Stille.

Har du kommit in i Motalas idrottsliv något?

– Jag är lite enkelspårig. Jag vet väl att Maif har gått lite mittemellan när jag följt Christer. Varken flugit eller gått dåligt. Bandyn vet jag är stark, men det är lite för kallt för min smak, säger innebandytränaren.

Stille har sällskap i sin pendling, av spelarna Jacob Larsson och Joel Hermansson som båda också bor i Jönköping.

– Jag brukar köra och Joel brukar sova. Jag och Jacob pratar massor om den gångna idrottshelgens resultat i början av veckan, sen brukar det vara ganska tyst i slutet av varje vecka, när vi pratat klart om allt. 

Emil Stille kom till Solfjäderstaden förra året, ett slaget lag att ta hand om. Ett lag som åkt ur som direkt skulle tillbaka till ettan. Det var målsättningen.

Det blev inte ett spikrakt återtåg, men ettan nåddes i sista stund efter segern i seriefinalen borta mot Rimforsa.

Stille tycker att det har hänt mycket med laget från förra hösten till den här.

– Det som stack ut med laget i fjol var att det fanns ett så defensivt grundtänk i spelet utan boll. Man kan inte bara själv stå i skyttegravarna och vänta på motståndarens misstag. Jag vill skapa frihet och spelglädje, säger tränaren.

Vad blir viktigast för att hålla i ettan den här säsongen?

–  Att klara motgångar, det måste vi hantera. Men vi är inte chanslösa mot något lag.

Vad är er styrka?

– Att vi har fått ihop det som lag, att vi trivs hela tiden. Vi kommer också att ha en bra fart i allt vi gör.

Svagheten?

– Att vi är ojämna och att vi måste ha ett bättre uppbyggnadsspel mot lag som ställer upp sig. 

Emil Stille nämner Jacob Larsson och nye Adam Hjalmarsson som två nyckelspelare, även om han helst ser hela truppen och jämnheten i den som nyckeln.

Han säger att Hovslätt blir en rolig premiärmotståndare. Ett lag som i våras kvalade till allsvenskan, som har tappat några spelare, men har en duktig tränare och är taktiskt skickligt.

–  Jag är lite svag för Linus Martinsson, en klok center som jag hade i Östra, säger Emil Stille.

Övriga lag?

– Åby blir definitivt topp fyra, sedan jämnt bakom. Ledberg, Hovslätt och Olofström blir bra, men U-lagen får det halvstruligt.

Emil Stille beskriver sig som en sportnörd som håller på fotbollslaget Inter och han blev mycket glad nyligen när Inter slog Milan med 2-0 i Milanoderbyt. På sin bucket list har han ett besök på klassiska San Siro.

Annars ser han inte mycket in i framtiden. Ett år har han kvar på kontraktet med Solfjäderstaden.

–  Det vore gött att fortsätta hålla på med innebandy, säger han om de kommande åren.

Vilken målsättning har Solfjädern i ettan?

– Det är väl länge sedan som klubben höll sig kvar på den här nivån så vi får börja där. Vi ska etablera oss, säger Emil Stille.

Motståndarlagen i ettan: Kalmarsund U, Hovshaga, Hovslätt, Jönköping U, Ledberg, Linköpings FBC, Olofström, Sävsjö, Vetlanda, Växjö U, Åby. 

Emil Stille gör sin andra säsong som tränare för Solfjäderstaden. Han tycker laget har förändrats det senaste året. Nu är det dags för ettan, premiär i Jönköping på lördag.
Emil Stille gör sin andra säsong som tränare för Solfjäderstaden. Han tycker laget har förändrats det senaste året. Nu är det dags för ettan, premiär i Jönköping på lördag.
Håller på Inter i Milano

Namn: Emil Stille. Ålder: 35 år. Bor: Lägenhet i Jönköping. Familj: Singel. Yrke: Butiksbiträde. Fritidsintressen: Idrott, innebandy. Förebild: Alvaro Recoba, Inter. Drömresemål: Motala varje vecka. Blir glad av: Framgång för mina lag. Blir irriterad på: SD och KD. Lyssnar på: Radion. Bästa tv-program: Veckans nyheter med Jesper Rönndahl. Favoritlag: Inter. Innebandyklubbar som spelare: Jönköpings IK, Mullsjö, Månsarp, Fagerhult, Östra. Som tränare: Östra, Kalmarsund, Solfjäderstaden.

Karta: Motala Sporthall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!