Bortklippta scener i sportens värld

– i vimlet Jens Bollius

Silka ägde mittfältet i derbyt i Växjö

Skvallerspalten har varit på scoutpraktik. Tillsammans med Malmö FF:s chefsscout Vito Stavljanin och hans medhjälpare Roland Gustafsson från Mjölby. Vi åkte till Växjö och såg Smålandsderbyt i superettan, Öster mot Värnamo på Myresjöhus arena. 3 900 personer såg matchen och däribland damlandslagets Mjölbytjej Jonna Andersson, och Tommy Svensson, förbundskaptenen från USA-VM 1994. Omdömet från scoutteamet var att Östers unge inhopparen Enoch Adu möjligen kan ha något att ge på högre nivå. Liridon Silka fick beröm också, för sin centrala roll i Värnamos lag och för sin rörlighet och kvickhet. Han bedömdes kunna hålla länge i superettan. "Liri" var också nöjd efter matchen. Han berömde anfallaren Pär Cederqvist. "Den bästa boxspelare jag spelat med", sade Motalakillen som med en nick var inblandad i ett av bortalagets mål.

"Mycket bra, det syns att han får förtroende av tränaren. Din kille är still going strong", sade Roland Gustafsson om Liridon Silka.

Alexei Kitkov på Motalabesök

Ryske bandyspelaren Alexei Kitkov har varit på Sverigeresa och stannade till i Motala hos bland andra IFK:s klubbchef Pär Beckne. Kitkov var en och en halv säsong i IFK 2007-2009. Han åkte hem sur på klubben, men mindes nu Motala med glädje.

"Han sade att första säsongen när vi gick till kvartsfinal under Ola Grönberg är hans bästa år i livet", säger Beckne.

Nu är Kitkov tränare för Kuzbass i Kemerovo i Sibirien och han och Beckne pratade lite löst om att kanske ha juniorutbyte i framtiden. "Ja, vi kanske kan skicka ett par P20-spelare på träning och de kan skicka ett par av sina hit. Det skulle utveckla på båda håll", säger Pär Beckne.

IFK:s guldtränare till Bandyskolan

IFK Motalas ena guldtränare från 1987, Tommy Svensson, går i pension som lärare i höst. Men han kommer inte gå sysslolös som pensionär. Svensson är en av de som ska hjälpa till med Bandyskolan och bandyfritids.

VHF:s herrlag får tränarkvintett

Vadstena HF:s nya herrlag i division 4 får hela fem tränare som ska dela på ansvaret. Herrlagets upptaktsmöte kommer att vara den 20 juni klockan 20, på Dinairs lokaler i Vadstena. Ledarkvintetten: Lars-Gunnar Svensson, Robin Scherling, Malin Olsson, Per Wahlborg, Edvin Brage.

Sevic inledde klassikern

Motalakillen Zlatko Sevic, med bakgrund som fotbollslirare, kom i helgen tillbaka till stan efter sex år i Stockholm. Han cyklade Vätternrundan på 11.51, första etappen på En svensk klassiker. Han ska avsluta med Vasaloppet i vinter. Vätternrundan åkte han de sista sju milen ihop med de tidigare Fågelstaspelarna Jacob Efraimsson och Dennis Karlsson. Han fick lite info om läget i Motala nuförtiden. "Skitkul att cykla", sade Zlatko som annars mest spelar golf i sitt nya storstadsliv.

Bonus tar semesteruppehåll

Skvallerspalten tar nu några veckors uppehåll, men är tillbaka senare i sommar.

Hett

1. Vätternrundan

Kronjuvelen i cykelfesten är den avslutande Vätternrundan. Ett fantastiskt lopp över 30 mil. Farten höjs, men fortsatt stor glädje och gemenskap. Magisk runda i år.

2. Vadstena GIF dam

Tre raka segrar av det starka Vadstenalaget som trots frånvaro av nyckelspelare ändå fortsätter att prestera. Nu tidig toppmatch mot Mariebo hemma på torsdag.

3. Anna Karlsson

Vass och lovande kastare i Motala AIF som fick iväg diskusen så långt på Stockholms Stadion att det gav en startbiljett till lag-EM i Finland i midsommar.

Snett

1. Piraterna Speedway

Här kunde både Maif, IFK och Boren dam ligga, lokala fotbollslag som fallit på sistone. Men Motalalaget i speedway ligger tvärsist i elitserietabellen, ingen syn man är van vid. Piraterna har underpresterat och har rejäl uppförsbacke för att över huvud taget nå SM-slutspel.

LISTMAKARE: JENS BOLLIUS

LÄS MER: @MVTSport på Twitter, MVTSport på Facebook.