Orrenius: "Det finns mÄnga minnen"

Motala AIF i kval igen. Det Àr stort för fotbollsjournalisten Johan Orrenius. "Maif Àr ju det enda laget jag hÄller pÄ", sÀger han.

Det Àr en omtalad och omskriven kvalgrupp till division 1, konstaterar Maifsupportern Johan Orrenius pÄ Offsides redaktion i Göteborg. BÄde Ytterhogdal och Karlberg har det berÀttats om i stora reportage.

Det Àr en omtalad och omskriven kvalgrupp till division 1, konstaterar Maifsupportern Johan Orrenius pÄ Offsides redaktion i Göteborg. BÄde Ytterhogdal och Karlberg har det berÀttats om i stora reportage.

Foto: Fredrik Tillberg

Fotboll2019-10-24 12:00

Johan Orrenius Àr uppvuxen i Motala och passionen för Maif startade redan pÄ 1990-talet nÀr laget kvalade till gamla ettan. Han var 13 Är dÄ, 1995.

– Det finns mĂ„nga minnen, men Grebovallen 1995 Ă€r speciellt. Maif behövde vinna mot Åtvid för att gĂ„ till kval och Maif vann. Jag var med pappa och fick vara med i omklĂ€dningsrummet och trĂ€ffa Patrik Svensson som var en idol dĂ„. Mycket var speciellt nĂ€r det var kommunalstrejk och dĂ€rför spelades det i Grebo, sĂ€ger Johan.

Det har kÀnts som att Johan Orrenius blivit en sorts riksröst för Maif, nÀr han dÄ och dÄ pratar om sitt favoritlag i Offsides podd och nÀmner laget pÄ sociala medier.

– Jag nĂ€mner Maif ganska ofta, det Ă€r ju det enda laget jag hĂ„ller pĂ„. Men jag har faktiskt aldrig skrivit nĂ„got om Maif. Jag skulle gĂ€rna göra det nu, kval Ă€r en tacksam miljö med nerver och dramatik. Jag skulle kunna tĂ€nka mig att göra en historia kring Maif ocksĂ„, kanske genom min far. Jag har gjort flera sĂ„dana reportage tidigare, som om Husqvarna FF:s sportchef Issa Iskander som gick bort i cancer. Det Ă€r mĂ„nga smĂ„ lag som betyder sĂ„ mycket för mĂ„nga, och en historia behöver inte handla om Manchester United för att vara lĂ€svĂ€rd, det kan lika gĂ€rna handla om de lĂ€gre serierna, sĂ€ger Johan Orrenius som ser ett hĂ€pnadsvĂ€ckande stort engagemang hos sin far.

– Jag undrar ibland om jag inte hĂ„ller pĂ„ Maif för att jag ser pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll hur mycket det betyder för honom.

Offside har gjort stora reportage om bÄde "brittiska kolonin" Ytterhogdal och citytalanglaget Karlberg med journalisten Kalle Karlsson som trÀnare.

– Kvalet Ă€r ett nĂ„lsöga, jĂ€ttesvĂ„rt att gĂ„ upp. Det Ă€r med beröm godkĂ€nt om Maif vinner gruppen. Resten Ă€r bonus, sĂ€ger Johan Orrenius som just nu hĂ„ller pĂ„ med en historia om tre östtyska fotbollsspelare som hoppade av till vĂ€st under en cupmatch mot Örgryte 1989, nu nĂ€r det Ă€r 30 Ă„r sedan murens fall.

Personligt

Namn: Johan Orrenius. Ålder: 36 Ă„r. Bor: Göteborg. Familj: Fru och tvĂ„ barn. Yrke: Journalist. Fritidsintressen: Spela tennis. Förebild: Har ingen specifik, men alla som pĂ„ nĂ„got sĂ€tt jobbar för att hjĂ€lpa andra. DrömresemĂ„l: Vancouver och sedan bila söderut. Blir glad av: Att trĂ€ffa gamla barndomsvĂ€nner. Blir irriterad av: AllmĂ€n ohyfs, mĂ€nniskor som inte hĂ„ller upp dörren eller ger sittplatsen pĂ„ bussen Ă„t nĂ„gon som behöver den bĂ€ttre. Favoritlag: Motala AIF och IFK Motala bandy.

Karta: Göteborg
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!