Örebro tog fjärde raka segern via 4–1 hemma mot Mora – och Joakim Anderssons kväll i Behrn arena var närmast sagolik med ett mål och två assist.  

Inför förra säsongen gjorde Örebro klubbens kanske mäktigaste värvning någonsin när Joakim Andersson, 28, lockades från Detroit Red Wings. Men den tänkte förstecentern gick sönder redan innan säsongen drog igång och spelade inte en enda match i SHL. I stället väntade ett drygt år av rehabträning – och efter Anderssons debut i Örebros premiär borta mot Luleå för cirka en månad sedan kom höft- och ryggproblemen tillbaka.

Jag fick ett bakslag och var givetvis frustrerad. Hade fått det att funka under försäsongen, sen testade jag på värvningen inför match två och det gick inte. Men nu har vi fått det att bli bättre igen.

TT: Och efter bakslaget ryktades det om att karriären var över.    

Jag vet inte vem som skapade det ryktet. Och varför? Jag har inte haft någon diskussion med någon om det, så jag vet inte varifrån det kommer.

"Tog några månader"

På torsdagskvällen fick han alltså äntligen kliva in på isen och göra hemmadebut.

Örebro chockstartade och det var den nykomponerade kedjan med Andersson, Marcus Weinstock och Libor Hudacek som visade vägen.  

Vi passar bra ihop, vi hittade kemi direkt under försäsongen. Jättekul. Skönt att få en seger direkt och att få spela i Behrn arena. Det tog ju några månader innan första framträdandet, sade Andersson.
Vi skapade massor med chanser, offensivt gör vi det jättebra. Vi gör det riktigt bra i de flygande anfallen, vi attackerar hela kvällen egentligen.

I första bytet snodde Joakim Andersson åt sig trissan och han avslutade sin första puckkontakt med att sprätta in matchens första mål bakom Christian Engstrand. Den förre Frölundaspelaren gjorde därmed sitt första SHL-mål på sju år.  

Ja, det är maxflyt, jag får med mig pucken och får in den under armen. Jag tror att han försöker stöta på mig.

Firade inte drömmålet

Fem minuter efter fullträffen låg Andersson bakom rena klapp-klapp-målet. Han passade till Libor Hudacek som i sin tur skickade vidare pucken till Marcus Weinstock som ökade på Örebros ledning.    

Örebro fortsatte att övertyga i den andra perioden – även om Morabacken Robin Johansson reducerade ganska omgående.   

Efter knappt halva matchen gjorde Marcus Weinstock sitt andra mål för kvällen, efter en blixtsnabb spelvändning – och återigen hade pucken gått via Libor Hudacek och Joakim Andersson.

Kort därefter visade Daniel Viksten upp fantastiska dragningar, en läcker tunnel och avslutade med ett drömmål. Men Örebroforwarden valde att inte fira 4–1-målet mot moderklubben särskilt mycket.