När nu Motala på lördagen återigen möter Kungälv i en avgörande match för att gå vidare är det lätt att minnas gamla tider.

Inte minst för Motalas bandylegendar Pär Höckert.

Höckert var dels med som spelande tränare 1979 när Motala vann borta på Skarpe Nord och för första gången kvalade sig upp till högsta serien.

– En fantastisk match. Liv på läktaren och många tillresta Motalasupportrar. Vi var tvungna att vinna och gjorde det. Larsa Andersson slog in den avgörande straffen. Jag tar den, sade han bara. Precis över hjälmen på målvakten gick bollen in. Vi hade ett bra lag då, tongivande var Larsa, Stefan Lindén, Leif Sandell och Tony Westling.

I Kungälvs lag spelade då Seppo Vaihela, senare klubbdirektör i IFK Göteborg. För Radio Göteborg jobbade Leif ”Loket” Olsson, senare legendar i Bingolotto.

– Deras lagkapten Stefan Bengtsson kom in med en låda champagne till oss efter matchen. Den behövde inte dom. Sedan blev vi mottagna hemma i Motala på natten av folk och våra vaktmästare skanderade att nu var de allsvenska vaktmästare, minns Höckert.

Nästa stora seger mot Kungälv var våren 1987, guldåret då IFK vann SM-semifinalen, 2–1 borta och 5–2 hemma. Kungälv hade då de tre finska landslagsmännen Jukka Ohtonen, Esa Määttä och Risto Kontturi.

– De hade ett kanonlag då. Vi åkte ned på morgonen, hade dagrum och tränade på förmiddagen på Skarpe Nord. De spionerade på oss och därför fejkade vi frislagsvarianter, jag minns att Tommy Svensson, vår tränare, åkte och sköt på någon variant. Vi var en maskin då och vann mycket på det.

– Sedan hade Mikael Arvidsson ljumskproblem och vi lät både han och 17-årige Patrick Sandell värma upp. Det bestämdes fem minuter före avslag att Arvid fick spela. Han gjorde mål direkt. Det var lite synd om Palle då, när han fick byta om i stället för att få spela, men jag tror han förstod. Arvid var en spelare som avgjorde när det gällde, säger Pär Höckert.

Kent Björck var en tongivande spelare som libero i Kungälv då, medan IFK:s blivande guldlag är väl känt. Stack ut gjorde målvakten Poppen Petersson och måltjuven Mikael Arvidsson som båda även vann VM-guld för Sverige på Söderstadion 1987. Efter finalseger mot Ohtonens Finland.

– Kent Björck var från Nässjö, men blev kvar i Kungälv och blev Icahandlare där sen, minns Pär Höckert.

Ja, Motala mot Kungälv är en bandyklassiker och senast IFK var i elitserien, 2012/2013, var en av de blott två segrarna mot just Kungälv. 9–5 hemma och unge David Brodén, hemvändaren från Sandviken, fick något av ett genombrott.

En annan minnesvärd match är kvalpremiären för att hänga kvar 2001 då IFK hemma vann med 7–3. Både Kungälv och Motala gick till elitserien då, före Tranås och Målilla. Sista matchen på Skarpe Nord behövde inte spelas.

Ett annat år, 1995, var Motala topplag och Kungälv bottenlag, men IFK föll borta med 4–5 i grundserien och missade på grund av det elitserien. Med en enda poäng sämre än trätorivalen IFK Vänersborg. Det blev spel i nedflyttningsserien och kamp för att hänga kvar. I den vevan på våren sparkades Magnus Brodén och Ulf Spångberg som tränare och in kom i stället Hans Ekman som ett par år senare tog IFK till flera SM-slutspel.

– Vi har ju förlorat många gånger i Kungälv också, minns Pär Höckert.

Hur går det nu, 2017?

– IFK tar en poäng och går till kval. IFK är värt det. Laget har satsat proffsigt och jobbat hårt, tycker Pär Höckert.