Borensberg viktigt steg mot EM

Taktik, teknik och fysik både i vattnet och på land. Kanotmaraton kräver en mångsidig idrottare. I början av juli avgörs EM. Då ska Michaela Jonsson Lindblad ta medalj. Det sista tuffa träningslägret genomförs i Borensberg.

Foto: Simon Petersson

Kanotmaraton2015-06-19 09:00

Med Motala ström och Göta kanal in på knuten och med Boren inom kort restid passar Borensberg perfekt som träningsläger för landslaget i kanotmaraton. I början av juli väntar EM i Ungern. Därför består träningsveckan i Borensberg av stenhård kanotträning för att sedan kunna vila sig till en formtopp. Något Michaela Jonsson Lindblad känner av.

– Jag känner inte, wow, vad jag är pigg och kan köra värsta, bästa maratonloppet. Men jag känner att jag har väldigt hög kapacitet, säger 23-åringen som i EM satsar allt på K2 tillsammans med Emma Andersson.

Jonsson Lindblad har EM-medaljer i K1-U23 och var uttagen till seniorklassen individuellt till årets EM. Men efter att ha varit fyra tillsammans med Andersson förra året är det K2-medaljen som hägrar.

– Vill man ha medalj kan man inte ha ett 26-kilometerslopp, maxlopp, i kroppen från dagen innan. Det säger sig självt, prova att springa maraton två dagar efter varandra. Och vi tror verkligen att vi har kapacitet att vinna medalj där, det är vårt mål. Då vill vi satsa fullt ut på det, säger Jonsson Lindblad.

Efter att ha dubblerat sprint och maratondisciplinen i många år har hon nu valt att satsa fokuserat på den längre varianten. Kanotmaraton genomförs på distanser från 20 till 30 kilometer beroende på klass. Tävlingarna körs på en fyra kilometer lång bana med ett lyft per varv, där man springer med kanoten på land. En annan stor skillnad mot sprinten, där varje kanotist har en egen bana, är att här ingår ett taktiskt spel mot motståndarna om positionerna under loppet. En av anledningarna till att Jonsson Lindblad nu satsar helhjärtat på maraton.

– Man lägger inte bara upp sig och kör rakt fram. Vi tränar hur mycket som helst och bara få tävla i typ två minuter är skittråkigt. Sedan är det många moment och man måste vara taktisk, jag tycker att jag är väldigt taktisk och det har jag nytta av.

Förutom själva tävlingsmomentet kan hon även uppskatta de miljöer och häftiga platser som idrotten ger henne möjligheten att få se.

– EM ska ju gå i ett naturområde så man paddlar med 3 000 meter höga berg runt omkring sig. Det är helfestligt.

Anledningen till att landslaget den här veckan besöker Borensberg är att nye förbundskaptenen Danny Hallméns flickvän driver Gästgifvaregården tillsammans med sin familj.

– Jag tycker det är skitfint. Jag håller på och tävlar i multisport och paddlar själv så jag tycker det är grymt fint. Förra året körde jag träningshelger här. Du har strömmen, sjön Boren och så har du Göta kanal också, så det finns jättemycket att välja på i vattenväg. Det är perfekt för paddling, säger Hallmén.

Hans erfarenhet är minst sagt gedigen. Under tio år tävlade han i både sprint och kanotmaraton på elitnivå och blev Nordisk mästare i K2-maraton 2013. Förutom det finns elva SM-medaljer i samlingen och deltagande på både världscup och EM. Nu ska han få ett ungt landslag att närma sig de meriter som Sverige tidigare har haft inom kanotmaraton.

– Går man tillbaka så har vi varit väldigt stora. I mitten på 2000-talet hade vi några killar som tog en femteplats på VM som bäst. Sedan får man väl gå tillbaka till 90-talet, då var vi väldigt bra och har många medaljer. Vi har ju Susanne Gunnarsson som har sex VM-guld, säger Hallmén.

Om två veckor ska Sverige ta nya mästerskapsmedaljer.

Kanotmaraton

Distanserna varierar från 20 till 30 kilometer. Avgörs på en fyra kilometer lång varvbana med ett lyft varje varv, där kanotisterna tar sig upp ur vattnet, springer en sträcka med kanoten med sig för att sedan fortsätta paddla.

Till skillnad från sprint har man i maraton ingen enskild bana. Det innebär att den taktiska biten blir viktigare. Tävlingarna avgörs på allt från större sjöar till mindre åar.

EM avgörs i Slovenien den 2-6 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om